Viro johtaa pian EU:ta

Viro on heinäkuun ensimmäisestä päivästä lähtien EU:n puheenjohtajamaa. Kiertävä puheenjohtajuus ei ole niin iso juttu kuin ennen, mutta uskon Viron ottavan tulevista kuukausista  kaiken irti.

Kalle Päätälon kielellä: ” Viroa ei ujot nakkele”. Se tarkoittaa reipasta otetta, itsevarmuutta ja kykyä hahmottaa tulevaisuutta. Viroa pidetään maana, joka on ehkä parhaiten tarttunut uuden infrmaatioyhteiskunnan  mahdollisuuksiin. Tarua vai totta? Ainakin Viro on onnistunut brändäämään itsensä sellaiseksi

Ulkopoliittisen instituutin tutkija Kristi Raik pitää yhtenä esimerkkinä Viron  vahvuuksista  ja onnistumisista e-hallinnon kehittämistä. Esimerkeiksi hän ottaa tapahtumat viime toukokuussa, jolloin  kyberiskut levisivät maailmalla ja saivat tuhoa aikaan yli sadassa maassa. Muistamme esimerkiksi brittisairaaloiden ongelmat. Viro ei kärsinyt iskuista hyvän valmiustason ansiosta.

Viron puheenjohtajuus sattuu aikaan, jolloin Euroopan talous virkoaa ja usko Euroopan integraatioon on nousussa, joten odotettavissa on pitkästä aikaa myös hyviä uutisia EU:n  tulevan kehityksen suhteen.

Ulkopoliittisen instituutin tutkija Kristi Raik kirjoittaa arviossaan tulevan puheenjohtajamaan tavoitteista “tehdä pesäeroa itäisiin jäsenmaihin.” Puola ja Unkari ovat erityisesti ja tietoisesti vähätelleet eurooppalaisia arvoja ja olleet vastahankaan yrityksissä luoda yhteistä eurooppalaista maahanmuuttopolitiikkaa .

Viro haluaa lopullisesti eroon “entisen Itä-Euroopan” maan  leimasta. Suomenkin on aika luopua isoveli-asenteesta ja suhtautua kunnioittavasti Viroon ja maan pyrkimyksiin.

Palju onne, Eesti Vabariik!

 

 

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to Top