Korjaaminen – osa kiertotaloutta

EU on lähellä ihmistä. Tiedän, että moni epäilee tätä, mutta annan tuoreen esimerkin. EU yrittää luoda pohjaa uudelle taloudelle, mikä säästää luontoa, vähentää jätteitä ja luo työpaikkoja. Mahdotonta? Ei. Kymmenen vuoden kuluttua kiertotalous on totta. Euroopan on oltava uuden talouden suunnannäyttäjä.

Yksi osa kiertotaloutta on luoda tuotteista pitkäikäisempiä ja korjattavia. Melkein jokaisella meistä on kokemuksia pesukoneesta, joka poksahtaa pari kuukautta takuuajan päättymisen jälkeen tai tuotteista, joihin on sisäänrakennettu vika.

Itse ostin pari vuotta sitten hintavan kahvinkehittimen, jonka kantta ei vuoden jälkeen saanut auki kuin murtamalla. Kauppias totesi, että moni muukin on valittanut asiasta. Keittimeen oli rakennettu pienenpieni osanen, jonka tehtävä oli sulkea kansi lopullisesti.

Kuuluisa on myös tapaus, joissa printtereihin sisäänrakennettu laskuri laskee tulostettujen sivujen määrää. Kun tietty määrä tulosteita on otettu, laite on ohjelmoitu hajoamaan. Törkeää on ollut myös paristojen ja akkujen liimaaminen tuotteeseen. Kun akku lakkaa toimimasta, puhelin on heitettävä pois.

Ikävä kyllä, varaosien valmistaminen usein lopetetaan, vaikka laite sinänsä voisi olla muuten hyvä ja korjattavissa vielä vuosikausia. Uusi laite on pakko hankkia, kun vanhaa ei voi korjata.

Juuri hyväksytyssä raportissa esitetään, että on otettava käyttöön uudet “kestävyyttä koskevat vähimmäisvaatimukset “.

Jäsenmaiden on kannustettava yrityksiä tuottamaan kestäviä ja korjattavissa olevia tuotteita sekä edistämään korjaamista ja käytettyjen tuotteiden kauppaa.

Myös keskeiset osat kuten paristot ja LEDit eivät saa olla kiinteästi kiinnitettynä tuotteisiin muista kuin turvallisuussyistä. Varaosia on oltava saatavissa.

Euroopan parlamentti pyytää komissiota harkitsemaan “vapaaehtoista eurooppalaista merkintää”, jossa tulisi selväksi tuotteen kestävyys, ekologinen suunnittelu sekä tuotteen korjattavuus.

Eurobarometrin mukaan 77 prosenttia kuluttajista korjaisi mieluummin vanhoja tuotteitaan kuin ostaisi uusia. Eli hankkeella on kansalaisten tuki. Kuluttaja on kuningas.

Onko kaikki tämä vain sarjassa Hurskaita toivomuksia – pia desideria? Ei, jos ihmiset haluavat säästää luontoa, vähentää jätteitä ja luoda työpaikkoja.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to Top