Euroopan parlamentin käytävillä kulkee ylväänä Ranskan äärioikeiston kuningatar Marine Le Pen silminnähden tyytyväisenä brittien kansanäänestyksen tulokseen. Häntä ympäröivät avustajat ja ainakin kaksi pelottavan näköistä turvamiestä. En kyllä ymmärrä miksi, sillä parlamentissa taistellaan näkemyksistä, linjoista ja argumenteistä eikä siihen väittelyyn turvamiehiä tarvita.
Marine Le Pen on jo luvannut ranskalaisille kansanäänestyksen EU:n jäsenyydestä, mikäli hänet valitaan Ranskan presidentiksi. Vaikka britit jo katuvat kansanäänestyksen tulosta, voi olla, että niitä tulee lisää. Pullon korkki on päästetty irti. Mikä siinä, jos kamppailu olisi argumenttien ylemmyydestä eikä valheista tai vihan luomisesta.
Olen joskus sanonut, että kansanäänestykset ovat jättimäinen opintokerho. Niin näyttää olleen myös Britanniassa, jossa brittikansalaiset nyt äänestyksen jälkeen (!) googlettavat ahkerasti, että mikä se EU oikein on.
Ilmapiirien kärjistyessä kaikenlaiset vihanpurkaukset saavat tuulta alleen. The Independent lehti kirjoittaa, kuinka kansanäänestyksen jälkeen viharikokset ovat lisääntyneet Britanniassa 57 prosenttia.
Kaleva haastattetteli jokin aika sitten UK:ssa asuvia suomalaisia, joiden kertomukset olivat häkellyttäviä. Vuosikymmeniä maassa asuneilta ja siellä lapsensa kasvattaneilta kysytään vihaisesti: “milloin lähdette”? Erityisesti puolalaiset ovat vihan kohteina. Juutalaistaustaiset britit ovat ryhtyneet hakemaan Saksan kansalaisuutta. Rasistiset graffiitit lisääntyvät. Pääministeri Cameron näyttää itsekin jo huolestuneen vihanrikosten lisääntymisestä,
Brexitin jälkeen on usein sanottu, että EU on tienhaarassa. Todellisuudessa EU on umpikujassa, Britannian pitäisi nopeasti tehdä kansanäänestyksen tahdon mukainen eroilmoitus. Sen jälkeen Eurooppa-neuvosto antaa suuntaviivat, joiden perusteella tehdään sopimus maan eroamista koskevista järjestelyistä.
Demarirymä on esittänyt, että EU:n uuden alun ja ajan tiekartta alkaisi sosiaalisesta toimintaohjelmasta. Vakaus-ja kasvusopimusta pitää uudistaa, jotta julkisia ja yksityisiä investointeja voitaisin vahvistaa. Koko EU:n uskottavuutta lisäisi, jossa uudessa tiekartassa entistä vahvemmin etsittäisiin keinoja veronkierron hillitsemiseksi ja veroparatiisien sulkemiseksi.