Turkki repii Eurooppaa

EU:lla ja NATO:lla on nyt mahdollisuus osoittaa arvonsa ja periaatteensa myös käytännössä. Oikeusvaltion periaatteet ja ihmisoikeuksien kunnioittaminen ovat EU:ta koossa pitävä liima tai paremminkin sementti, jonka perustalle kaikki muu toiminta pohjautuu.

Turkki on ollut tähän saakka Euroopan unionin läheinen kumppani, mutta kehitys Turkissa on kääntynyt viime vuosina huonoon suuntaan. Turkki loukkaa vähemmistöjen ihmisoikeuksia ja kiristää turvapaikanhakijoilla Eurooppaa.

Turkissa tapahtunut sotilaiden yritys kaapata valta ja sitä seuranneet pidätykset ja Turkin presidentin uhkailut palauttaa kuolemanrangaistukset ovat asioita, joita ei voi hyväksyä missään olosuhteissa.

Jos kovat puheet muuttuvat teoiksi, on EU:n keskeytettävä viisumivapauden elvytetty käsittely välittömästi.

Itsevaltiaat juhlivat nyt maailmassa. Se tuhoaa demokraattisia yhteiskuntia Euroopassa ja Euroopan naapurustossa. Turkin kysymys repii myös Eurooppaa, sillä monissa Euroopan maissa kuten Saksassa ja Belgiassa on suuret turkkilaistaustaiset yhteisöt, joita nyt yllytetään toinen toisiaan vastaan.

Eurooppa on lyhyessä ajassa elänyt raskaita aikoja. Brexit, terroristi-iskut Nizzassa ja nyt Turkin tapahtumat ovat shokkeja, joista toipuminen edellyttää yhtenäisyyttä ja päättäväisyyttä.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to Top