Verojen paratiisit kiinni!

Asioista puhutaan nyt niiden oikeilla nimillä. Juuri kukaan ei enää väitä, että Euroopan talous menisi parempaan suuntaan, vaan talous on dramaattisesti heikentynyt ja kasvu  pysähtynyt . Eihän tässä näin pitänyt käydä! Synkistelyn sijasta on kuitenkin käärittävä hihat ja vietävä loppuun jo tehdyt päätökset mm. talouden hallinnan tehostamisesta. Markkinavoimista on vihdoin  saatava niskalenkki. Politiikan tehtävä on nyt pelastaa Eurooppa. Takana ovat ne uusliberaalit ajat, jolloin poliitiikan katsottiin vain haittaavan talouden toimintaa.

Hyvä uutinen on, että Kreikkaan ja Italiaan saatiin uusi hallitus ja toivottavasti mahdollisimman pian uudet vaalit. Luottamuksen palauttaminen Kreikkaan ja Italiaan ei ratkaise eurokriisiä, mutta välttämätän edellytys kriisin ratkaisemiseksi. Nyt tarvitaan palomuurin vahvistamista ja  toimenpiteitä, jotta eurooppalaiset hallitukset saataisiin pois markkinavoimien armoilta.  Komissio julkaisee piakkoin vihreän kirjan vakausbondeista, joten vakava keskustelu eurobondeista voi  alkaa niin Suomen eduskunnassa kuin Euroopan parlamentissakin. Kysymys on kokonaisuudesta . Eurobondien ehdoton edellytys on talous-ja rahaliiton talouskuria vahtivat säännöt. Vakausbondit ja kuri kuuluvat yhteen. Toista ei voi olla ilman toista.

Säästöt ja budjettikuri ovat välttämättämiä luottamuksen palauttamiseksi , mutta tarjotut lääkkeet alkavat olla pahempi kuin itse tauti. Kuten   lääkkeissä yleensä, myös talouspolitiikan kovat lääkkeet saattavat aiheuttaa sivuvaikutuksia. Tässäkin on kysymys kokonaisuudesta eli jäsenmaiden budjettien tasapainottamisen rinnalla on aika luoda uutta kasvua ja työpaikkoja.

Tekojen lisäksi tarvitaan tunnetta siitä, että talouspolitiikka on oikeilla raiteilla. Euroopan tasolla on tarvetta  sellaisiin oikeudenmukaisuustekoihin, jota tuntuvat luissa ja ytimissä. Vetosinkin keskiviikkona Euroopan parlamentin täysistunnossa , että jäsenmaat antaisivat komissiolle mandaatin toimia niin, että veroparatiisit suljettaisiin. Se että veroparatiiseja ei ole suljettu, ei ole EU:n syy, vaan jäsenmaiden syy, jotka eivät ole antaneet EU:lle valtaa toimia.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to Top