Vallankumous vaiko taantumus?

Vanhassa työväenlaulussa lauletaan, että  “ei nyt taiston tuoksinassa tiedä kumpi voittamassa, vallankumous vai taantumus”. Kreikan Syrizan vaalivoittoa on Suomessa kommentoitu sekavin tuntein, mutta varmoin ottein. Vasemmalla puolella kaivetaan jo punalippuja naftaliinista.  Oikeistossa puolestaan odotetaan  vedenpaisumusta ja heinäsirkkalaumoja . Jo väsähtäneet perussuomalaisetkin yrittävät päästä Syrizan nostamille laineille.

Poliittinen kenttä ollut jo pitkään paitsi äärioikeistolaisen, myös vasemmistohenkisen liikehdinnän  kourissa. Ensimmäinen vasemmistohenkinen liike oli oli espanjalaisnuorten perustama  “Indignados” eli Vihaiset liike. Esimerkkiä antoi Amerikasta Occyby Wall Street -liike sai jopa nobelisti Paul Krugmanin toteamaan, että tapahtumassa on jotain suurta. Nyt sitten kreikkalainen Syriza puolue voitti parlamenttivaalit.

Kritiikki on suunnattu valtavirtaista talouspolitiikkaa kohtaan. Leikkauksiin, velkaan  ja säästökuureihin on yksinkertaisetsi kyllästytty. Liikkeet ja mielenosoitukset ovat vaatineet , että talous palautetaan palvelemaan ihmisten tarpeita ja reaalitaloutta: työpaikkoja ja rehellistä yrittämistä. Kreikassa protesti oli kohdistettu erityisesti mätää poliittista järjestelmää  ja korruptiota kohtaan.

On hyvä muistaa, että Syriza on Eurooppa-myönteinen .ja mikä tärkeintä: se ei flirttaile rasismilla. Puolue ei saanut selvää enemmistöä, mikä vaikeuttaa uuden hallituksen politiikkaa ehkä kohtalokaasti. Yhteistyö pienen Itsenäiset Kreikkalaiset-puolueen kanssa on varmasti vaikea. Tsipraksen on myös äärettömän vaikea toteuttaa vaalilupauksiaan.

Uudella hallituksella on todella lyhyt aika osoittaa halunsa kompromisseihin, sillä  Kreikan apuohjelma päättyy 28. helmikuuta. Toistaiseksi puheenvuorot niin EU:n jäsenmaiden kuin Kreikankin puolelta ovat olleet kaukana toisistaan.

Suomessa uutisointi Kreikasta on ollut korkeatasoista ja informatiivista, mutta vahvistanut mielestäni  Ilkka Ruostetsaaren tutkimuksen tuloksia ( Vallan sisäpiiri, Vastapaino 2014.) Ruostetsaaren mukaan  juuri oikeiston asema on vahvistunut tiedotuseliitin keskuudessa viimeisen kahdenkymmenen vuoden aikana. Tutkimuksessa oli kysytty median, hallinnon, elinkeinoelämän ja järjestöjen johtajilta heidän poliittista suuntautumistaan.-oikeiston kannatus oli noussut 21 prosentista noin 50 prosenttiin ollen  huomattavasti suurempi kuin eduskuntavaaleissa saatu kannatus. Kun julkisuudessa kommentoi vielä suuri määrä erilaisten pankkien analyytikkoja, niin moniarvoisuudesta ei oikein kehtaa puhua.

Kreikka on Kreikka ja Suomi on Suomi. Toivottavatsi Suomen vaalikeskustelun ydin on Suomen tulevaisuus. Suomen EU-politiikasta päättää Suomen eduskunta, ei EU-parlamentti, joten EU-politiikankin toki pitää kuulua vaalien aiheisiin.

 

 

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to Top