Veronkierto on syöpäsolu

Veronkierto, veropetokset ja verovälttely ovat nousseet politiikan ydinkysymyksiksi  Kansalaiskritiikki verotuksen epäoikeudenmukaisuutta kohtaan muuttaa voimalla monien maiden poliittisia voimasuhteita.  Espanjassa, Italiassa ja Kreikassa ihmiset kyllästyivät veroja maksamattomaan ja korruptoituneeseen eliittiin ja nyt uusilla voimilla on näytön paikka.

Jos Kreikan uusi hallitus pystyy verojärjestelmänsä korjaamiseen, se saa vahvan kansalaistensa tuen. Minulla on sellainen tunne , että pääministeri Tsipras pääsee eteenpäin verojärjestelmän  korjausliikkeessä. Jos näin tapahtuu, myös kansainvälinen ymmärrys Kreikan hallitusta tahtoon kasvaa.

Euroopan parlamentti perusti juuri uuden verosopimuksia käsittelevän erityisvaliokunnan. Valiokuntaan kuuluu 45 jäsentä ja porukalla on kuusi kuukautta aikaa tutkia jäsenmaidensa voimassa olevia  verotuksen tukijärjestelmä ja niiden avoimuutta. Valiokunnan tehtävä on myös tarkastella, millaisia vaikutuksia agressivisella verosuunnitelulla on julkiseen talouteen.

Komissio on myös käynnistänyt useita tutkimuksia, joissa tarkastellaan useiden monikansallisten yritysten verosopimuksia Luxemburgissa, Irlannissa, Belgiassa ja Alankómaissa.

Samaan aikaan kuin politiikan tasolla mietitään välineitä, joilla veropetoksiin ja veronkiertoon voidaan tarttua, maailman terävimmät aivot miettivät uusia keinoja ja porsaanreikiä, joten mihinkään yltiöoptimismiin ei ole syytä. Rakenteelliset uudistukset eivät tapahdu yhdessä yössä. Jos veronkierto on juurtunut niin syvälle ja laajelle kuin Kreikassa, reilumpi verojärjestelmä vaatii aikaa-  kenties sukupolvia.

Euroopan parlamentti ja komissio ovat liikkeellä. LuxLeaks eli komission puheenjohtajan Junckerin kotimaassa Luxemburgissa tehdyt paljastukset ovat saaneet veronkiertovuoren liikkeelle.

Runsaat viisi vuotta sitten ensimmäisessä puheenvuorossani Euroopan parlamentissa kysyin, mitä komissio aikoo tehdä veronkierron ja veropetosten hillitsemiseksi Euroopan uniponin alueella. Komission silloinen puheenjohtaja Barroso vastasi, että jäsenmaat eivät ole antaneet komissiolle valtuuksia verotukseen liittyvissä kysymyksissä, joten mitään ei voida tehdä.

Kysymys kaikissa asioissa on sittenkin poliittisesta tahdosta. Nyt poliittista tahtoa puuttua veronkiertoon on. Jo on aikakin, sillä veronkierto on kuin syöpäsolu etäispesäkkeineen.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to Top