Kreikan tragedian avaimet Ateenassa

Tragedia ja komedia saivat alkunsa Kreikasta, missä Euripidestä pidetään erityisen ongelmanäytelmä lajin luojana. Monissa  kreikkalaisissa draamoissa on onnellinen loppu, mutta tällä kertaa onnellista loppua on vaikea ennustaa.

Surullisinta on, että juuri kun euroalueen tila oli  vakautumassa , tilanne Kreikassa kärjistyy. Kreikan kriisi on pahenemaan päin. Onneksi muut kriisimaat kuten Irlanti, Portugali ja Espanja ovat jo päässeet irti apuohjelmista, joten Kreikka tuskin heilauttaa koko euroalueen taloutta. Mahdollisen kriisin varalta on jo rakenneltu turvatyynyjä  ja muita välineitä, joilla  Kreikan pensaspalo voidaan sammuttaa. Poliittisesti tilanne on  kuitenkin äärimmäisen räjähdysherkkä. Myös kreikkalaisten kärsimyksille on aika saada loppu.

Avaimet  Kreikan ongelmien ratkaisemiseksi ovat Ateenassa. Tuleva vaalivoittaja , Suomen vasemmistoliittoa lähellä oleva Syriza ja sen karismaattinen puheenjohtaja miettivät jo kiireisesti ratkaisuja. Eurosta lähteminen ja drakman käyttöönotto olisi hyppy tuntemattomaan. Sitä kreikkalaiset eivät halua. Se saattaisi olla maan hallitsematon konkurssi.  Kreikkalaisten toivoma velkojen anteeksianto synnyttäisi poliittisen kaaoksen myös muissa jäsenmaissa, joissa kärsivällisyys on pitkään ollut koetuksella. Vähintä, mitä Kreikan vaalivoittaja voi tehdä, on sitoutua  vahvasti rakenteellisiin uudistuksiin. Nyt olisi puheenjohtajan kuuluisalla karismalla käyttöä.

Uskon, että Kreikan tragediaan löytyy ratkaisu. Avaimet ovat Ateenassa, mutta Euroopan rahoitusvakausvälineen mukaantuloa tarvitaan.

Euroopan parlamentti aloittaa joulun jälkeen kriistunnelmissa. Suomen EU- politiikasta päättää Suomen eduskunta, joten EU ja Kreikka  tulevat olemaan myös lähestyvien Suomen eduskuntavaalien teemoina. Myös Suomen omiin ongelmiin on vaaleissa etsittävä ratkaisuja.

 

 

 

 

 

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to Top