Suomen talouden ongelmat ovat vakavia, mutta sittenkin vaatimattomia verrattuna Eurooppaa ravistelevaan pakolaiskriisiin. Myös Suomi on osoittanut solidaarisuutta hyväksyessään 120 000 turvapaikanhakijan siirron Kreikasta, Italiasta ja Unkarista muihin EU-maihin. Euroopan parlamentti äänesti asiasta torstaina aamulla. Esitystä kannatti 370 meppiä, vastusti 134 ja tyhjää äänesti 52 meppiä. Asiaan suhtauduttiin vakavuudella. Vain äärioikeisto mölisi ja protestoi äänekkäästi.
Punaisen Ristin arvion mukaan humanitaarisen avun tarve ei ole ollut koskaan toisen maailmansodan jälkeen niin suuri kuin nyt. Pääministeri Juha Sipilä on pystynyt oikealla tavalla rauhoittamaan suomalaisia. Keskiviikon puheessaan hän myös vastasi ehkä useimmin esitettyyn kysymykseen: miksi pakolaisten enemmistö on nuoria miehiä. Vahvimmat lähetetään ensin, sanoi pääministeri. Lisäksi juuri nuorilla miehillä on konfliktialueilla suuri riski joutua pakkorekrytoiduksi terroristijärjestö ISISin riveihin.
Suomen pääministerin asenne pakolaiskysymykseen on kiitoksen arvoinen.Myös sisäministeri Petteri Orpon kantti on kestänyt kiitettävästi. Nyt on aika jatkaa vuoropuhelua Suomeen tulleiden turvapaikanhakijoiden ja kansalaisten välillä. Myös meidän kantasuomalaisten on aika kotoutua uusiin tulijoihin, Kotoumista edistää turvapaikansaajien mahdollisimman nopea pääsy työhön ja kielenopiskeluun. Todellisuudessa vain työn kautta muuttajat saadaan aidosti sisään suomalaiseen yhteiskuntaan.
Myös komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker on piiskannut jäsenmaita solidaarisuuteen. Hän muistutti parlamentille, että myös Euroopasta on lähdetty pakoon köyhyyttä, sotia sekä poliittisia ja uskonnollisia vainoja. Hän kertoi, kuinka Yhdysvalloissa on enemmän irlantilaisperäisiä sukunimiä kuin Irlannissa tai kuinka Puolan ulkopuolella asuu yli 20 miljoonaa sukujuuriltaan puolalaisia. Satojatuhansia unkarilaisia lähti Neuvostoliiton tankkeja ja komminismia pakoon vuoden 1956 jälkeen. Lisäsin mielessäni Junckerin listaan myös Suomen, mistä on lähes 1,5 miljoonaa ihmistä lähtenyt muualle paremman elämän toivossa.