“Suoraan helvetistä”

Suurlähettiläs Jari Luoto arvosteli Suomen ” imagonrakentamista” sanomalla. että se on “suoraan helvetistä”. Mielenkiintoista on nähdä, joutuuko Luoto Sveitsistä  kiertäväksi suurlähettilääksi Keski-Aasiaan Turkemistaniin  ja muihin ns. stan-maihin. Luoto toi epädiplomaattisella, mutta rehellisellä tavalla närkästyksensä siitä, että Suomi äänesti tyhjää turvapaikkaa hakevien jakoa koskevassa kysymyksessä  ja näin tuki Romanian, Tsekin, Slovakian ja Unkarin kielteistä kantaa.

Ennennäkemätön muutto- ja pakolaiskriisi testaa nyt Euroopan unionia ja jokaisen sen  jäsenmaan poliittista järjestelmää, arvoja ja kykyä toimia uudessa tilanteessa.  Totta on, mitä komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker totesi taannoin: “Euroopan unionissa on kaksi pahaa vikaa. Meillä on Eurooppaa liian vähän ja unionia liian vähän”. On ymmärrettävää, mutta huolestuttavaa, että jäsenmaat ovat niin erimielisiä pakolaiskriisiä koskevissa kysymyksissä.

Euroopassa riidellään ja jahkaillaan paniikissa 120.000:n  sotia ja vainoja pakenevien  kohtaloista, kun yksin Suomea hiukan pienempi  Jordania on vastaanottanut 620.000 pakolaista arvokkaasti ja myötätunnolla. Myös EU:n ulkopuoliset maat kuten Islanti, Norja ja Sveitsi ovat sitoutuneet ottamaan pakolaisia.

Viimeksi pääministeri Juha Sipilä on arvioinut, että Suomeen voi tulla jopa 50.000 pakolaista. Se todella haastaa Suomen palvelurakenteet. Tarvitaan nopeasti vastaanottokeskuksia, kielenopetusta ja asuntoja. Kun turvapaikan saaneet todennäköisesti aikaa myöten  hakeutuvat pääkaupunkiseudulle ja kasvukeskuksiin, se tietää valtavaa painetta asuntorakentamiseen. Asuntoasioista vastaava ministeri Kimmo Tiilikainen ei ollut oikein tehtäviensä tasoll,  kun hän vähätteli HYPOn  pääekonomisti Juhana Brotheruksen huolta asuntotuotannon vähäisyydestä.

Valtion-ja hallitusten päämiehet antoivat torstaina julkilausuman, jossa vaadittiin uusia YK-johtoisia kansianvälisiä  ponnistuksia, jotta sota Syyriassa saataisiin loppumaan. Sota on ajanut jo 12 mijoonaa ihmistä lähtemään kodeistaan. Myös aseita Syyriaan, Irakiin ja Libyaan. Se on saatava loppumaan,

 

 

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to Top