Presidentillä hyvä ote

Tasavallan Presidentti Sauli Niinistö piti voimakkaan EU- myönteisen uudenvuoden puheen. Tuntui kummalliselta, että uutinen oli se, että presidentin puhe oli EU-myönteinen. Mistähän se kertoo? Ehkä siitä, että ilmatila on ollut niin pitkään ja vahvasti EU- kielteinen, että pelkkä myönteisyys käy uutisesta.

Mitä tästä opimme? Poliittisen johdon olisi hyvä useamminkin perustella julkisesti kantojaan.Sama koskee myös elinkeinoelämän edustajia ja työmarkkinajohtajia. Eivät puheenvuorot saa tietenkään olla mitään ylistyslauluja- kaukana siitä, mutta aina silloin tällöin olisi painava puheenvuoro tarpeen- sananen siitä, kuinka tärkeät ovat yhteismarkkinat suomalaisille yrityksille, työllisyydelle ja kansalaisille.

Suomen tulevaisuus riippuu EU:n tulevaisuudesta. Suomen viennistä menee yli puolet Eurooppaan. Jos Euroopassa menee huonosti, menee Suomessakin huonosti.

Työmarkkinajohtajat puolestaan voisivat varoitella kannatustaan kasvattavists skeptikoista. Ainakin vaikutusvaltaiset brittiskeptikot, Soinin kaverit, haluavat tehdä Euroopasta työmarkkinoiden Villin Lännen. Työsuojelua pitää purkaa, työaikalakia ei tarvita – markkinoiden vapaus riittää.

Haastankin opetusministeri Kiurun nykyistä useammin kertomaan Erasmus+ ohjelmasta ja muistakin nuorille suunnatuista EU-ohjelmista, ministeri Risikon puhumaan innostuneesti EU:n pyrkimyksistä luoda yhteinen maahanmuuttopolitiikka,Haglundin EU:n yrityksistä koordinoida puolustushankintoja, Räsäsen yhteisistä yrityksistä vähentää korruptiota jne.

Presidentin tapa yhdistää makro ja mikro eli ihminen maailman muutokseen, on tärkeä ja mielenkiintoinen.Tällä kertaa hän nosti erityisesti esille Helsinki Mission, järjestön , joka tekee työtä vanhusten nostamiseksi pois yksinäisyydestä. Luulenpa, että tämä lähimmäisyyteen kehoittava puheenosa kosketti useita suomalaisia. Presidentillä tuntu olevan hyvä ote aikaamme.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to Top