Ongelman nimi on köyhyys

Euroopan parlamentti tuomitsi Strasburgissa voimakkaasti populistien ja äärioikeiston nostattaman raivon vapaata liikkuvuutta vastaan. Retoriikka vapaata liikkuvuutta vastaan alkaa jo muistuttaa Euroopan historian mustia hetkiä, jolloin kokonaiset ihmisryhmät-juutalaiset, vammaiset, vasemmistolaiset- leimattiin ali-ihmisiksi. Nyt nationalistien kohteena ovat erityisesti romanialaiset ja bulgarialaiset. Retoriikka perustuu täysin virheellisiin väittämiin, että ihmiset muuttavat maasta toiseen vain sosiaalietuuksien perässä.

Sosiaaliturvan varassa eläviä ihmisiä on tutkimusten mukaan Euroopassa noin 2.8 % väestöstä. Sosiaaliturvan saatia eu-kansalaisilla toisissa EU-maissa on rajoitettu on rajoitettu lähes kaikissa jäsenmaissa.

Vapaa liikkuvuus ei ole ongelma. Ongelman nimi on köyhyys, joka pakottaa ihmiset hakemaan työtä muualta. Näin on tapahtunut kautta historian. Äitini sukulaisia lähti aikoinaan Kiteeltä Argentiinaan saakka. Minua hieman vanhemmat serkkuni lähtivät Kempeleen köyhyydestä Ruotsiin hakemaan töitä. Suomesta on historian aikana lähtenyt reilusti yli miljoona ihmistä klyhyyttä pakoon. Euroopasta on historian saatossa lähdetty pakoon milloin köyhyyttä, milloin paettu poliittisia ja uskonnollisia vainoja.

Miksi propagansa vapaata liikkuvuutta vastaan menee perille? Senkin nimi on köyhyys. Kun monissa maissa valtiontaloutta tasapainotetaan leikkaamalla sosiaaliturvaa, on köyhyydessä elävien ihmisten helppo tarttua populistien pelastusoppiin. Rajat kiinni, niin köyhyys poistuu. Kansankiihottajat ovat kautta aikojen tienneet., että yksinkertainen oppi ja moninkertainen tunne puree epävarmuudessa.

Malta on tapaus sinänsä. Malta on laittanut maansa ja siten myös EU-kansalaisuuden myyntiin. Eli saat EU-kansalaisuuden – rahalla. Parlamentti kehoitti Maltaa perumaan suunnitelmansa ja muuttamamaan kansalaisuusjärjestelmänsä unionin arvojen mukaiseksi.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to Top