Tunnettu ranskalainen taloustieteen professori Thomas Piketty oli kuluneella viikolla Euroopan parlamentin vieraana. Hänen viestinsä oli selvä: tasa-arvoinen koulutusjärjestelmä on ensiarvoisen tärkeää yhteiskunnan eriarvoisuuden hillitsemiseksi.
Eriarvoisuuden lisääntyminen ja joskus myös sen sen tietoinen kasvattaminen ei ole vain moraalisesti arveluttavaa, vaan se myös haittaa ja hidastaa talouskasvua, jos yhteiskunnan varallisuus ja mahdollisuudet keskittyvät yhtä harvempiin käsiin. Siis Suomen sosiaalipolitiikan isän Pekka Kuusen filosofiaa 2000-luvulle sovellettuna!
Pikettyn viestin haluan välittää myös Sipilän hallitukselle, joka haluaa leikata 600 miljoonaa euroa koulutuksesta, lapsilta ja nuorilta. Erityisesti varhaiskasvatus näyttää olevan hallituksen hampaissa, vaikka korkeatasoinen päivähoito ja varhaiskasvatus ovat Suomen ehdottomasti parhaita menestystekijöitä.
Monet perheet palaavat ulkomailta takaisin Suomeen- kiitos korkeatasoisen päivähoidon. Monissa maissa myös kahdehditaan Suomen päivähoitoa, Esimerkiksi Saksassa syntyy lapsia vähiten Euroopassa. Lääkkeeksi etsitää mallia pohjoismaisesta lasten päivähoidosta. Ranskassa taas päivähoitoa yritetään kehittää maahanmuuttajien integroimiseksi. Kun maahanmuuttaja äiti tuo lapsensa päivähoitoon, lapsi oppii nopeasti ranskan ja äitikin saa aikuiskontakteja.
Leikkauspolitiikkaa perustellaan sillä, että tulevien sukupolvien niskaan ei haluta jättää suurta velkataakkaa. Leikkauksilla kuitenkin nipistetään tulevien sukupolvien hyvinvoinnista ja näin syödään inhimillistä pääomaa, osaamista ja koulutusta, joiden avulla tulevat sukupolvet voivat itselleen luoda vaurautta ja menestystä. Huono kierre voi tehdä hyvästäkin yhteiskunnasta huonon.