OECD:n juuri ilmestyneessä selvityksessä Suomen tuloeroja ovat parhaiten tasanneet kattava lasten päivähoito, työssä käyvät naiset sekä tasapuolinen koulutus. Sipilän hallitus on iskenyt silmänsä juuri näihin Suomen vahvuuksiin. Samanaikaisesti autoveroa alennetaan ja tiet aiotaan pistää kerralla kuntoon, joten valinnat ovat selkeitä ja myös arvovalintoja. Ilmassa on enemmän testosteronia kuin aikaisemmin. Ei ole äitien, vaan äijien tekemää politiikkaa.
Suomen kuntoon saattaminen on tärkeä tavoite, mutta en usko millään, että koulutusta, tutkimusta ja naisten työssäkäynnin mahdollisuuksia heikentämällä tavoite saavutetaan. Vaikka kaikki Suomen tiet saataisiin huipppukuntoon, niin tuloksena olisi Nilsiän suuren hengenmiehen, Paavo Ruotsalaisen viisaus sovellettuna tähän päivään: “Yksi sinulta puuttuu ja sen mukana kaikki- osaamisen kohottaminen.”
Koulutukseen ja kasvatukseen kohdistuvat leikkaukset ulottuvat kaikille tasoille. Suurin säästö koskee toisen asteen koulutusohjelmia, mutta yliopistot, opintotuki ja opintoihin liittyvöt maksut joutuvat myös leikkuriin.
Työttömien, eläkeläisten ja sairauspäivärahojen indeksit jäädytetään. Kun esimerkiksi asumisen kallistumista ei hyvitetä, rahaa jää pienituloisille entistä vähemmän käytettäväksi. Indeksijäädytykset ovat todella kehno tapa säästää. Ne lisäävät tunkua toimeentulotukiluukulle. Toimeentulotukiriippuvuuden lisääminen taas on kaikkein huonoin tapa kannustaa töihin, mikä ei ole edes toimeentulotuen tarkoitus.
Indeksijäädytysten lisäksi palvelumaksujen nostot sekä sähkö-, kiinteistö ja lämmityspolttoaineiden verojen korotukset iskevät juuri pienitituloiseen väestönosaan. Julkistetun budjettiehdotuksen tulonjakovaikutukset ovat siis selvät. Arvovalintoja on siis tehty.
Oppositiopuoleueilla on nyt tärkeä tehtävä nyttää vaihtoehtoisen politiikan suunta.