Pidetään peukkuja!

Me suomalaismepit olemme ajaneet kovasti EU:n arktista tiedotuskeskusta Rovaniemelle. Itselläni oli mahdollisuus saada parlamentin raporttiin maininta nimenomaan Rovaniemestä arktisen informaatiokeskuksen paikaksi. Se ei ollut ihan helppoa. Nyt komissio on avannut hankkeesta ratkaisevan  tarjouskilpailun, ja elokuun loppuun mennessä Rovaniemen Arktisen keskuksen lisäksi tarjouksen jätti edustava joukko eurooppalaisia johtavia arktisen tutkimuksen ja informaatioalan toimijoita. Rovaniemen  kilpailijoina ovat Ruotsin Polaarisihteeristö, Saksan Alfred Wegener Institute, UK:n Scott Polar Institute, Italian ja Puolan tiedeakatemiat, Pariisin University of Pierre ja Marie Curie jne, joten kovassa seurassa ollaan.

Asia etenee nyt kohti ratkaisuvaihetta. Suomen tukena on vahva kansainvälinen verkosto. Nyt on aikaa vielä toimia ja pitää peukkuja pystyssä, jotta Rovaniemen Arktisen keskuksen huolellisesti valmistelema hanke toteutuisi.

Arktinen tutkimus ja tutkimuksen koordinaatio on erittäin tärkeää. Arktinen aarrearkku on aukeamassa öljyineen, kaasuineen ja mineraaleineen. Ilmastonmuutos tekee arktisten luonnonvarojen hyödyntämisen  yhä helpommaksi. Ympäristön kannalta olisi tärkeää estää uuden  ”Eldoradon” syntyminen. Myös alkuperäiskansojen ja paikallisen väestön oikeudet  pitää ottaa huomioon. Olisiko tämä ensimmäinen sukupolvi, joka todellakin pystyisi kunnioittamaan niin luontoa kuin alkuperäiskansoja?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to Top