Pelko pois, mutta tarkkana oltava

Suomessa on noussut perustellusti pelko käynnissä olevia USA:n ja Euroopan välisiä vapaakauppaneuvotteluja kohtaan. Monet pelkäävät, että sopimuksella heikennetään ympäristönormeja ja työelämän oikeuksia, mutta jospa tämä onkin mahdollisuus parantaa työllisyyttä, yritysten yhteiskuntavastuuta ja vaikkapa suomalaisten ympäristötuotteitten (cleantech) vientiä? Eikö Euroopan unionin perusideaan kuulu vaatia kansainvälisten ympäristönormien ja työelämän oikeuksia koskevien sopimusten noudattamista ja toimeenpanoa?

Siis pelko pois, mutta tarkkana on oltava ja kansalaisten sekä kansanedustajien että meidän meppien on vaadittava tietoja neuvottelujen etenemisestä sekä EU:n ja Suomen kannoista.

Valtameren molemmilla puolilla tarvitaan nyt talouskasvua ja työpaikkoja. Tunnettu tosiasia on, että maailman talouden dynamiikka on muualla kuin Euroopassa tai Yhdysvalloissa. Kiinassa. Intiassa.Etelä-Amerikassa ja jopa muutamassa Afrikan valtiossa.Eurooppa puolestaan kieriskelee korkean työttömyyden ja sosiaalisen kriisin synnyttämissä tunnelmissa.Piristystä tarvitaan niin Euroopassa kuin Yhdysvalloissakin. Se on myös EU:n ja Yhdysvaltojen välisen kauppa- ja investointikumppanuuden ajatus. EU:n komission vaikutusarvion mukaan EU:n bruttokansantuote kasvaisi vuoteen 2027 mennessö noin 86 miljadia euroa. Sillä olisi mukava vaikutus työllisyyteen ja palkkakehitykseen. Luvut ovat kenties liioiteltuja, mutta liioiteltuja voivat olla pelotkin.

ETLA on arvioinut, ettö sopimus hyödyttäisi erityisesti Euroopan pieniä ja keskisuuria yrityksiä. Yhdysvalloilla on paljon protektionistisia piirteitä, jotka ovat vaikeuttaneet eruooppalaisten yritysten vieintä-

Tärkeää on Suomen kannalta pitää kiinni siitä, että Suomi saa pitää oman terveydehnhuoltomme ja ympäristönsuojelun atson niin korekana kuin itse haluamme. Sijoittajien on myös noudatettava Suomen lakeja täällä toimiessaan.

Kansalaisten valitsemilla elimille kuten Suomen eduskunnalla ja muiden EU:n jäsenmaiden parlamenteilla sekä Euroopan parlamentilla on nyt kova pala purtavanaan.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to Top