Parlamentilla ymmärrystä Suomen ongelmille – uusi asedirektiivi etenee

Suomessakin paljon keskustelua herättänyt uusi asedirektiivi on tänään hyväksytty Euroopan parlamentin sisämarkkina- ja kuluttajansuojavaliokunnassa. Parlamentti äänestää direktiivistä maaliskuun istunnossaan. Pariisin terrori-iskujen jälkeen vuonna 2015 Euroopan komissio pisti vauhtia uuden asedirektiivin edistämiseksi.

Direktiivin tarkoituksena on estää laittomien aseiden leviäminen, mutta keskustelu kääntyi nopeasti kansallisiin ongelmiin, jotka on nyt ratkaistu. Uusi direktiivi ei merkittävästi hankaloita tavallisten kansalaisten arkea – mutta auttaa osaltaan turvallisuuden parantamisessa ja terrorismin torjunnassa.

Reserviläistoimintaan direktiivillä ei ole Suomessa suurta vaikutusta, sillä useat vapaaehtoiselle maanpuolustukselle tärkeät nk. A-luokan aseet voidaan niin halutessa kansallisesti määritellä osaksi reserviläistoimintaa. Direktiivi mahdollistaa edelleen ampumaurheilijoille luvat A6 ja A7-luokan aseisiin, jos niitä tarvitaan kilpailuissa tai harjoittelussa. Näille urheilijoiden poikkeusluville on omat erityisehtonsa.

Suomessa aselupien edellytysten seuranta on jo järjestetty kansallisesti ja esimerkiksi ampuma-aselain 114 §:n mukaan terveydenhuollon ammattilaisella on velvollisuus tehdä poliisille ilmoitus henkilöstä, jos tämä perustellusta syystä vaikuttaa olevan sopimaton pitämään hallussaan ampuma-asetta. Direktiivissä ei ole myöskään säännöstä aselupien määräaikaisuudesta, mutta viranomaisten tulee tarkastella lupia säännöllisesti (vähintään viiden vuoden välein). Suomessa myös asetietojärjestelmä on uusiutumassa ensi vuonna, mikä tulee helpottamaan valvontaa ja sähköistä asiointia.

Metsästyksen osalta aseluvan ikärajaa ei nostettu, eli rinnakkaislupa aseeseen voidaan myöntää myös alaikäiselle. Uutena asiana tulee vanhemman vastuu alaikäisen aseen säilyttämisestä turvallisesti, mikä on tietenkin järkevää.

Parlamentilla on ollut keskeinen rooli kompromissien löytämisessä ja Suomen kansallisen edun huomioimisessa. Me mepit teimme paljon töitä tämän kompromissin eteen.

Asedirektiivin uudistus parantaa erityisesti aseiden jäljitettävyyttä ja siten sisäistä turvallisuutta. Direktiivi yhtenäistää EU:n ampuma-aselainsäädäntöä. Tärkeintä on asekaupan valvonnan vahvistaminen direktiivin toimeenpanolla.

Liisa Jaakonsaari
Euroopan parlamentin sisämarkkina- ja kuluttajansuojavaliokunnan jäsen (IMCO)
liisa.jaakonsaari@europarl.europa.eu
+32 2 284 5540 / +358 50 511 3036

Valiokunnassa direktiivi hyväksyttiin äänin 25 puolesta, 9 vastaan, 2 tyhjää.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to Top