Muureja vai vapautta?

Olen saanut satoja pyyntöjä vastustaa ensi viikolla Euroopan parlamentissa käsittelyssä olevaa EU:n ja Kanadan välistä vapaakauppasopimusta CETA:a Kiitos viesteistä. Ne ovat esimerkki siitä, että kansalaisyhteiskunta toimii.

Kysyn kuitenkin, miksi juuri vapaakauppasopimuksia vastustetaan niin kiivaasti?

Onko jo vapaakauppa terminä harhaanjohtava? Kysymys ei ole mistään ketun ja kanatarhan vapaudesta, vaan globalisaation hallinnasta ja kapitalismin kesyttämisestä vapaakauppasopimuksin. Talous on globaalia – politiikan on oltava myös globaalia. Kauppasopimukset ovat yksi väline.

Vapaakaupalla edistetään kasvua ja työpaikkojen syntyä, ympäristöarvoja, työntekijöiden oikeuksia ja pienten ja keskisuurten yritysten pääsyä uusille markkinoille.

Eivätkä vapaakauppasopimukset helpolla synny. EU:n ja Kanadan välistä sopimusta on valmisteltu kymmenkunta vuotta. Tämänhetkinen arvio on, että sopimus astuu tänä vuonna voimaan väliaikaisesti ja vaatii vielä eri maiden parlamenttien ratifiointeja.

Sopimus varmistaa sen, ettei kilpailla heikommilla työehdoilla tai ympäristöasioita laiminlyöden. Oikeus kansalliseen sääntelyyn ja julkisiin palveluihin säilyy.

Riitoja ratkaisemaan asetettavan pysyvän tuomioistuimen nimeäminen, korvaaminen sekä eettinen koodi ja sanktiot ratkaistaan myöhemmin. Vaikea asia, mutta ratkaistavissa ja on minunkin lopullisen hyväksynnän ehto.

Kanada on tärkeä kauppakumppani. Kaupan helpottaminen Euroopan ja Kanadan välillä on nyt erityisen tärkeää, kun presidentti Donald Trump on suunnittelemassa rajaveroja ja rankaisevia tulleja eurooppalaisille yrityksille vain siksi, että emme halua amerikkalaista hormonilihaa Euroopan markkinoille.

Joskus tuntuu, että kauppasopimuksia vastustetaan vain periaatteesta. Kysymys on loppujen lopuksi valinnasta muurien ja vapauden välillä. Tietenkin kaikki haluaisimme vielä parempia sopimuksia ”America First”-tyyliin, mutta silloin ei synny sopimuksia.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to Top