Pari neuvoa Sipilälle

Tulevan Sipilän hallituksen ohjelmaneuvottelut ovat meneillään. Saanen antaa muutaman neuvon, vaikka viisautta siellä Säätytalossa on varmasti yllin kyllin? Tärkein pitkäaikaisen kokemukseni siivittämä neuvo on seuraava: älkää luvatko mitään, mitä resurssien puutteesta ei kuitenkaan pystytä toteuttamaan. Siitä seuraa vain pettymyksiä. Rumpuja ei kannata paukuttaa eikä palopuheita pitää.Yksi populismin nousun ja politiikkaan kyllästymisen syy  on esimerkiksi siinä, että työttömyys vain kasvaa, vaikka hallitukset toisensa jälkeen julistavat työttömyyden voittamisen tärkeimmäksi tehtäväkseen. Miksi sitten äänestää, kun asiat menevät vain huonompaan suuntaan.

Tämän vuoden tammikuun lopussa Suomessa oli 359 000 työtöntä työhakijaa. Yli vuoden yhtäjaksoisesti  työttömänä olleita oli  101 500, mikä oli 16 200  enemmän kuin vuotta aikaisemmin. Yli kaksi vuotta yhtäjaksoisesti työttömänä olleiden määrä kasvaamyös  koko ajan.

Pitkäáikaistyöttömyys on siis lisääntynyt, pitkittynyt  ja mutkistunut.

Älkää siis puhuko Tanskan mallista, jos työvoimapolitiikan resursseja vähennettään, kun niitä pitäisi lisätä. Tanskassa resurssoidaan työvoimapolitiikaan kaksinkertaisesti Suomeen verrattuna. Toivottavasti Kokoomuksen vastenmielisyys työvoimapolitiikkaa kohtaan  on menneen talven lumia.

Älkää vähentäkö TE-palveluja, sillä pitkäaikaistyöttömyyteen puree vain henkilökohtaiset palvelut. Keksikää uusia ideoita, mutta antakaa samalla resursseja! Ilmassa ollutta ajatusta muuttaa työttömyysturvaa osin starttirahaksi yrityksen perustamista varten kannattaa kokeilla. Idea ei ole uusi, mutta kokeilun arvoinen. Esitin sitä työministerinä  20 vuotta sitten, mutta sain  tyrmäävän vastustuksen.  Sen nimi oli silloin Työttömän optio.

Ilmeisesti hallitus tulee esittämään myös indeksileikkauksia koko vaalikaudeksi. Älkää sitten puhuko köyhyyden voittamisesta. Se johtaisi  toimeentuloriippuvuuteen ja vaikeuttaisi työllistymistä entisestään. Toimeentulotuki on kaikista vähiten työhön kannustava etuus.

Työttömyys aiheuttaa köyhyyttä, köyhyys terveysongelmia.

Sosiaali- ja terveysalan järjestöjen julkaisema barometri suosittaa elvyttävää raha-ja finassipolitiikkaa, mutta   vaikeasti työllistettävien kohdalla tarvitaan monialaisia palveluja  ja niihin resusseja.

Ja muistakaa, että vaalikausi on lyhyt. Kannattaa pistää heti toimeksi, muuten Sipilänkin hallituksen taival uhkaa soteutua.

 

 

 

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to Top