Pankkivero on hyvä päätös

Suomen hallitus ansaitsee täyden tunnustuksen viikolla päätetystä pankkiverosta. Se on merkittävä tulevaisuusratkaisu ja osoitus Kataisen- Urpilaisen hallituksen kyvystä tehdä päätösiä.Kyse on kriiseihin varautumisesta ja veronmaksajien vastuiden rajaamisesta, kun pankit saadaan mukaan talkoisiin. Politiikassa harvoin ollaan näin viisaita etukäteen. Jälkikäteisviisautta on sen sijaan yllinkyllin.

Pankit ovat yhteiskunan maksa. Maksa on välttämätön osa ihmisorgaania . Toimiva pankkijärjestelmä on puolestaan markkinatalousjärjestelmän ydinosa. Huono elämä näkyy ihmisen maksassa. Holtittomaan lainanottoon perustuva yritysten ja kotitalouksien elämä kostautuu puolestaan pankkijärjestelmän kriisinä. Näin tapahtui Suomen pankkiriisissä ja paljolti samaa on nyt näkyvissä Kreikan, Espanjan ja Portugalin kriiseissä.

On harmillista, että Suomi jättäytyi ulos FTT:n eli finanssitransaktioveron valmisteluista. Juuri päätetty pankkivero on FTT: n ” pikkuveli ”, joten johdonmukaista olisi ollut , että Suomi olisi liittynyt muiden EU- maiden rintamaan kehitämään hanketta, jonka idea on pankkiveron tapaan ennaltaehkäistä kriisejä ja estää
kriiseihin johtavaa keinottelua.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to Top