Pihistelyn uhri- tutkimus!

 Euroopan unioni asettaa kunnianhimoisia tavoitteita, mutta on vähemmän kunnianhimoinen, kun tavoitteita on aika toteuttaa ja resurssoida. Siitä on kysymys parhaillaan käynnissä olevissa neuvotteluissa  EU:n   rahoituskehyksistä. Säästää pitää, leikatakin, mutta vaarallista on, jos   pihistelyn uhriksi joutuu – tulevaisuus. Näin on käymässä nyt,  joten kysymys ei enää olekaan rahasta , vaan koko EU:n tulevaisuudesta.  Leikkauspöydällä kovimman kohtalon ovat toistaiseksi kokemassa euroopppalaiset tutkimusresurssit, jotka uhkaavat puoliintua sekä ulkosuhdehallinto.

 Huippuosaamisen rahoitus vaatii rahaa. Tiedemaailma on kansainvälinen ja tiedeyhteisö taitaa olla Suomenkin eurooppamyönteisin osa. Yhdysvallat on ylivoimainen tutkimuksen ykkösmaa maailmassa, mutta maailmankartta tässäkin asiassa muuttuu. Kiina on ajamassa Yhdysvaltojen ohi  ainakin julkaisujen määrässä.BRIC-maat( Brasilia, Venäjä,Intia ja Kiina) ovat kirimässä. En jaksa millään uskoa, että jäsenmaat haluavat nyt  Euroopan tutkimushankkeiden puolittumista ? Huippuosaamisen globaali kilpailu kuumenee, ja Eurooppa on ampumassa itseään jalkaan.

 Suomen eduskunta näyttää antaneen täyden tuen  EU:n budjettileikkauksille.  Ajattelu kulkee niin Suomessa kuin monissa muissakin jäsenmaissa seuraavasti: kun jäsenmaissa tasapainotetaan taloutta, pitää Euroopan unionissakin ei ainoastaan säästää, vaan myös leikata -luihin saakka. Jäsenmaissa ajatellaan, että leikata pitää, mutta  ”meidän rahoihin” ei saa koskea. Ja kun kaikissa jäsenmaissa  taistellaan ”omista rahoista” taskulaskimet kuumina,  häviää kvartaalipolitiikassa Eurooppa ja sen tulevaisuus. Sama koskee leikkauksia ulkosuhdehallinnossa. Nyt kun maailmassa jaetaan valtaa ja mahdollisuuksia uudelleen,  olisi kohtalokasta heikentää Euroopan union mahdollisuuksia globaalina toimijana.

Tutkimus on valitettavan suosittu leikkauskohde, vaikka prioriteeteissä tutkimus on aina ensimmäisten joukossa. Eurokriisin runtelemissa maissa kuten Portugalissa ja Espanjassa valtion menojen leikkaukset ovat kohdistuneet voimakkaina juuri tutkimusrahoitukseen.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to Top