Paha kierre katkaistava

Euroopan parlamentin viimeistä työviikkoa sävytti suuri suru sekä Ukrainan tilanteesta että suunnattomasta väkivallasta Gazassa.

Ulkoasianvaliokunnassa vieraillut Ukrainan ulkoministeri Pavlo Klimkin korosti, että matkustajakoneen alasampuminen ei ollut mikään vahinko tai sattuma vaan osa ”pahaa kertomusta”. Ukrainaa rangaistaan lähestymisestään Eurooppaan, joten tragedia on koko Euroopan.

Ukrainan ulkoministeri yritti olla kokouksessa kohtelias ja maltillinen, mutta arvosteli samoihin aikoihin die Zeit-lehdessä voimaakkaasti Eurooppaa hitaudesta ja välinpitämättömyydestä. Hän puhui koko ajan Venäjän tukemista terroristeista, ei separatisteista.

Pakotteet Venäjää kohtaan ovat välttämättömiä ja kiireellisiä. Venäjä saa rangaistuksensa pakotteista mm. ulkomaisten investointien vetäytymisenä, ruplan kurssi heikkenemisenä jne.

Pakotteet tuntevat nahoissaan myös useat Euroopan maat, vaikka Suomessa lienee vallalla käsitys, että eurooppalaisia ”menettäjiä’ olisi vain Suomessa.

Onko pakotteissa järkeä? Kyllä! Viime aikoina on monta kertaa tullut mieleen Vaclav Havelin esittämä kysymys:” Paljonko maksaa tunti rauhaa?”

Suomenkin on oltava pakotepolitiikassa mukana. Ulkopolitiikka ei voi olla pelkkää kauppapolitiikkaa. On olemassa intressejä, mutta myös arvoja.

Britannia ja Itävalta kärsivät finanssipavelujen sanktoista. Ranskaan iskee asevientikielto ja energia on Saksan ja monen itäisen Euroopan herkkä kohta.

Pahin vaihtoehto kaikille on, että Euroopan ja Lännen voimistaessa pakotteita, Venäjä vetäytyy kuoreensa ja lisää tukeaan separatisteille. Pakotepolitiikassakin on siis vaaransa.

Paha kierre on katkaistava neuvotteluilla. Emme saa unohtaa myöskään Moldovaa ja Georgiaa! Venäjän on kunnioitettava itsenäisiä valtioita. Kun rajoja ryhdytään siirtämään, seurauksena on sota ja välivalta.

Kantaa on otettava myös Israelin ja palestiinalaisten väliseen konfliktiin. YK:n humanitaarisen avun toimiston OCHA:n mukaan Palestiinan terveysministeriö on vahvistanut, että konfliktissa on kuollut ainakin 121 lasta ja lähes tuhat vahingoittunut.

Euroopan unioni rauhanprojektina on ajankohtainen. Jotta EU olisi vaikuttava voima, jäsenvaltioiden pitää antaa mahdollisuus Unionille toimia nopeasti ja tehokkaasti.
Onneksi Suomen ulkoministerinä on juuri nyt Erkki Tuomioja.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to Top