Junckerin ja Renzin aikaan

Saksan kieli on engannin ylivoimasta huolimatta vaikuttava kieli. Uusin saksankielinen sana: Spitzenkanditat eli kärkiehdokas on nyt otettu mukaan moniin kieliin.

Muissa kielissä vilahtelee muitakin saksalaisia sanoja kuten Angst (tuska), Schadenfreude (vahingonilo) ja Kindergarten (päiväkoti). Ymmärrettävästi ja onneksi Vergangenheitsbewältigung (menneisyydenhallinta) ei ole juurtunut, vaikka käsitteenä se on loistava.

Kärkiehdokkaiden piti tuo uutta innostusta ja avoimuutta käytyihin Euroopan parlamentin vaaleihin. Tavoite ei onnistunut.Suomessa äänestettiin suomalaisia ehdokkaita ilman mitään yhteyttä Spitzenkandidaatteihin. ”Junkkeri, Verhovstatti ja Sultsi”
kuten me suomalaiset kärkiehdokkaita kutsuimme, jäivät kaikki vieraiksi.

Ajatuksesta ei kuitenkaan pidä luopua. Idea on mitä kannatettavin: asioista, mutta myös nimistä pitää puhua etukäteen ennen vaaleja eikä suhmuroida valintoja takahuoneissa. Näin nyt kävikin.

Tuleva komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker on läpivalaistu Suomenkin median toimesta moneen kertaan. Aktiiviset Hesarin lukijat tietävät ainakin sen, että hän tupakoi ja tykkää punaviinistä ja viskistä.MTV:n uutisissa Helena Petäistö teki upean analyysin Junckerista ja totesi ko. aiheesta, että suomalaisittain Juncker on kohtuukäyttäjä. Mainiota sarkaismia.

Eurooppa on nyt siirtynyt myös Renzin aikaan eli Italia on nyt EU:n puheenjohtajamaa. Puheenjohtajuuden merkitys on vähentynyt, mutta uskon Renzin karismalla olevan merkitystä, kun vaalien jälkeistä politiikkaa ryhdytään reivaamaan kohti parempaa.

Italian nuori pääministeri Matteo Renzi vieraili viikolla Euroopan parlamentissa. Hän sai rock-töhden kohtelun.Hän puhui voimakkaasti kasvun, työllisyyden ja paremman kilpailukyvyn puolesta pitäen suurimpana uhkana eriarvoistumista , köyhtymistä ja näköalattomuutta.Hänen sanomansa teki uskottavaksi juuriin käynyt itsekritiikki. Hän tunnusti tosiasiat ja Italiassa tehdyt virheet. Hän ei tullut pyytämään, vaan antamaan.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to Top