Pää kylmänä, kansanedustajat

Oman pitkän poliittisen elämäni ehdottomasti vaikein asia on ollut Oulun varuskunnan lakkauttaminen. Kun perinteikäs Oulun varuskunta lakkautettiin ja  Kainuun prikaatia vahvistettiin, nousi aivan käsittämätön meteli, vaikka ratkaisu oli sekä maanpuolustuksen että aluepolitiikan kannalta järkevät teko. Olin ainoa  Pohjois-Suomen kansanedustaja joka uskalsin julkisesti puolustaa ratkaisua. Juuri ja juuri selvisin hengissä, sillä ratkaisua vastustivat  kaikki poliittiset puolueet ja kaikki mahdolliset kansalaisjärjestöt.Lisäksi alueen valtalehti Kaleva oli ymmärrettävästi hanketta vastaan.

Meteli oli hirmuinen ja tunteisiin käypä. Pohjois-Suomea ei muka sen jälkeen enää puolusteta. Jouduin opposition ja osittain hallituskumppanimme Kokoomuksen paikallispoliitikkojen tikkatauluksi, kun en sanoutunut irti työministerinä silloisesta Lipposen 1. hallituksen päätöksestä. Keskustapuolue oli silloinkin oppositiossa ja meteli oli sanoinkuvaamaton. Aluepolitiikkaa leipälajinaan pitävä Keskusta  ei kiittänyt Kainuuta tukevaa ratkaisua. Ei tietenkään, ja  lupasi valtaan päästyään palauttaa varuskunnan Ouluun.

Oulu virkosti nopeasti ja toivotut kompensaatiot toteutuivat.Menetetyt työpaikat tietenkin harmittivat, mutta uusia tuli tilalle.Tänään kukaan ei kaipaa Oulun varuskuntaa muusta kuin nostalgiasyistä.  Kajaanissa taas Kainuun prikaati on aluetaloudellisista syistä erittäin keskeinen. Kerron tämän kaiken siksi, että haluan rohkaista varuskuntansa menettäviä paikkakuntia toimimaan nopeasti ja hallituspuolueiden kansanedustaajia pitämään päänsä kylminä.

 Huomaan, että nyt alkaneessa keskustelussa  puolustusvoimien leikkauksista  käytetään ihan samoja argumenttaja: alueellinen maanpuolustus heikkenee ja maanpuolustustahto romahtaa ikäänkuin varuskunnilla olisi jotain tekemistä maanpuolustustahdon kanssa. Onko oululaisten maanpuolustustahto heikentynyt varuskunnan lakkauttamisen myötä? Ei varmasti.

Maanpuolustustahto syntyy ihan muista asioista kuin varuskunnista. Se syntyy yhteiskunnan oikeudenmukaisuudesta ja eheydestä.  Epäoikeudenmukaisuus ja syrjäytyminen rapauttavat maanpuolustustahtoa eivät varuskunnat.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to Top