Aina oikea ikä ?

Ruotsin prinsessa Estella kuten tänään syntyvät  monet pienokaiset niin Suomessa kuin Ruotsissa elävät pitempään ja terveempinä kuin yksikään sukupolvi aikaisemmin. Tänään syntyvistä suomalaistytöistä moni elää yli satavuotiaiksi! Ihmiskunnan suuri unelma elää pitkään on täyttymässä. Hienon saavutuksen toinen puoli on nimeltään huoltosuhde. Väistämätön tosiasia on, että työssäkäyvien ikäluokat pienevät ja ja eläkeläisten määrä kasvaa. Ikääntymisen myötä  hoidon ja hoivan tarve lisääntyy, sillä ikääntymiseen liittyvät sairaudet kuten alzheimer ja dementia vievät yhä enemmän voimavaroja sekä yksilöltä että yhteiskunnalta.

Jos halutaan, että ihmiset jäävät eläkkeelle myöhemmin, on myös huolehdittava siitä, että heidän annetaan työskennellä pidempään. Ikäsyrjintä on valitettavan yleistä  juuri työelämässä.Tämä edellyttää johdonmukaista muutosta kohti ikääntymisen huomioonottavaa työelämää. Suomi on- yllätys, yllätys- maailman johtavia maita ikääntyvät ja erilaiset elämäntilanteet huomioivien työelämän toimintatapojen kehittämisessä. Valitettavasti työpaikoille asti nämä innovaatiot pääsevät liian harvoin. Ikääntyvien työssäkäynnistä voisimme oppia Ruotsista: miksi naapurimaassa 70 prosenttia 64 täyttäneistä on yhä töissä? Meillä Suomessa 55-64 vuotiaista työelämässä on huomattavasti väehemmän eli voin 55%. Uusi VATT:n johtaja Juhana Vartiainen pitää tätä  olennaisena Ruotsin kilpailukykytekijänä.

Suomi on myös ikärasistinen maa. Kun Saksaan juuri valittiin presidentiksi 72-vuotias Joachim Gauck, ei siellä ollut hänen ikäänsä mikään keskustelunaihe. Suomessa vasta pidetyissä vaaleissa Paavo Lipposta piikittelivät iästä jopa hänen muutamaa vaivaista vuotta nuoremmat kilpailijansa.

 Euroopan unionin meneillään oleva teemavuosi on Aktiivisen ikääntymisen ja sukupolvien välisen solidaarisuuden teemavuosi. Ajatelkaapa kuinka paljon luovuutta ja energiaa vapautuisi, jos ihmiset oikeasti kokisivat elämässään,  että juuri nyt olen sopivan ikäinen? Yleisin kokemus lienee, että ensiksi ihminen on pitkään liian  nuori ja melkein välittömästi liian vanha, ja aina väärän painoinen.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to Top