Onnistumisen pakko

Marraskuun 1.päivä on käänteentekevä Euroopalle. Silloin aloittaa työnsä uusi komissio. Liioittelua? Kyllä, mutta muutosta on ilmassa. Komissio on poliittisempi ja asiantuntevampi kuin aikaisemmin, mutta ennen kaikkea onnistumisen pakko on ajaa sitä eteenpäin.Aikaa ei ole tuhlattavaksi. Kansalaisten luottamus on pakko hankkia uudelleen.

Luottamus hankitaan teoilla. Rahiseva levy välttämättömistä rakenneuudistuksista vaihtuu uusiin tavoitteisiin. Eläkeikää pitää nostaa ja valtioiden talouksia pitää tasapainottaa, mutta ennen kaikkea uudet kasvun siemenet on pantava itämään.

Kotiläksyt on tehtävä, mutta samalla on löydettävä ratkaisut laahaavan kasvun piristämiseen ja korkean työttömyyden nujertamiseen. Rakenteelliset uudistukset eivät siis enää tarkoita ainoastaan budjettikuria ja leikkauksia, vaan myös sisämarkkinoiden toiminnan parantamista ja edellytysten luomista uusien yritysten ja työpaikkojen syntymiselle.

Rakenteelliset uudistukset tarkoittavat myös veronkierron ja veropetosten minimointia.Koulutuksen ja työelämän nykyistä tarkempi yhteensovittamisen kuuluu rakenteellisiin uudistuksiin. Vastuu on jäsenmailla, mutta Euroopan unionilla on keinoja patistaa jäsenmaita tässäkin asiassa uudistuksiin.

Komission on pystyttävä myös käynnistämään uusi vuoropuhelu EU:n ja Venäjän välillä. Sanktiopolitiikka ei ole diplomatian vaihtoehto, vaan sanktioiden tehtävän piti olla juuri neuvottelupöytiin pakottamisen.

Komission suurtehtävä tulee olemaan myös EU:n ja Yhdysvaltojen vapaakauppasopimuksen neuvotteleminen ja sen perusteleminen kansalaisille. Onneksi nyt on jo tehty päätös neuvottelujen lähtökohtien avaaminen, jotta syytteet salaamisesta saadaan loppumaan.

Jyrki Katainen on yksi keskeisiä komissaareja. ”Superkomissaari” tulee kuitenkin olemaan hollantilainen sosialidemokraatti Frans Timmermanns. Hän on komission puheenjohtajan Junckerin oikea ja vasen käsi. Voimme nyt siis rauhallisella mielellä ryhtyä ”turhan sääntelyn purkamiseen”. Turha sääntely tulee tarkoittamaan oikeasti turhaa sääntelyä ja sen purkamista eikä työntekijöiden oikeuksien ja suojan heikentämistä tai ympäristönormien tosi kuluttajansuojaan purkamista.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to Top