Laiska raha liikkeelle

Euroopassa on hienoja ideoita ja kysyntää uusille teollisille investoinneille ja palveluille,mutta kaikki on jäissä. Vakautta ja ennustettavuutta vaikeuttaa myös Ukrainan kriisi, joka on saattanut Euroopan ja Venäjän välit nollapisteeseen.

Vuosikausia jatkunut säästö-ja kuripolitiikka on väsyttänyt mantereen: työpaikkoja luovat investoinnit ovat jäissä, työttömyys kasvaa ja epävarmuus jarruttaa. Paavikin sanoi käydessään parlamentissa Eurooppaa väsyneeksi mantereeksi, jonka merkitys maailmalla vähenee.

Valtiot ovat velkaantuneet, mutta rahaa Euroopassa on.Nyt laiska raha on saatava liikkeelle.
Ensimmäistä askelta ollaan nyt ottamassa. Demarien pitkään ajaman investointirahaston ja investointisuunnitelman idea on houkutella julkisella porkkanalla yksityistä pääomaa liikkeelle. On hyvä muistaa, että investointipaketti oli myös sd-ryhmän ehto Junckerin valinnalle.

Jo ensi kesäkuussa perustetaan inestointirahasta (ESIR) vähintään 315 miljardin euron lisäinvestointien houkuttelemiseksi vuosina 2015-2017. Tätä demarit ovat ajaneet pitkään. Jos yksityinen pääoma saadaan liikkeelle, vähenee myös velanotto.

Olisimme halunneet enemmän julkista rahaa ja investointeja, mutta tästä on hyvä alkaa.
Myös rakenneuudistuksia tarvitaan. Rakenneuudistuksilla tarkoitan veronkierron ja verovälttelyn suitsimista ja veroparatiisien sulkemista. Komission puheenjohtajalla on nyt moraalinen velvollisuus nopeasti toimia, muuten hänen auktoriteettinsa romahtaa.

Komissioon ollut sorvin ääressä vasta muutaman kuukauden. Sitä on ravistellut puheenjohtaja Junckerin toiminta pääministerinä Luxemburgissa, minä aikana maasta on tullut Euroopan veroparatiisi. Tosin muutkin jösenmaat ovat valitettavasti houkutelleet yrityksiä kyseenalaisella verokilpailulla.

Yritys käynnistää investoinnit,kasvu ja työpaikat on sensijaan merkittävä saavutus.
Nostaa pitää hattua komissaari Jyrki Kataiselle, jonka vastuulla projekti on ollut ja tulee jatkossakin olemaan.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to Top