Olemmeko sittenkin naiiveja?

Euroopan parlamentin ulkoasiainvaliokunnassa keskusteltiin keskiviikkona EU:n ja Venäjän välillä parhaillaan käytävistä neuvotteluista uudesta EU-Venäjä sopimuksesta. Esillä olivat luonnollisesti monet suhteita hiertävät kysymykset  kuten viisumivapaus ja useat kaupan esteet.  Barbaarinen terrorihykkäys Moskovan lentoasemalla  loi oman surullisen varjonsa keskusteluihin.

Meppien kysymyksiin olivat vastaamassa EU:n pääneuvottelija  David O’Sullivan ja Venäjän suurlähettiläs Vladimir Chizhov. Kun mepit arvostelivat Venäjän sananvapautta, oli suurlähettiläs Chizhovilla mahdollisuus vastata, että Venäjän medialaki sentään vaalii enemmän sananvapautta kuin viime aikoina EU-maassa hyväksytty medialaki. Sillä hän tietenkin viittasi Unkarin oikeistohallituksen medialakiin, joka parhaillaan on komission tarkasteltavana.

Käytin itse puheenvuoron, jossa totesin  yhteistyön olevan kansalaisyhteiskunnan tasolla   entistä tiivimpää ja laadukkaampaa. Eurooppalaisen nuorison trendipaikka on Pietari ja venäläiset turistit kansoittavat tervetulleina Euroopan keskuksia.

Otin esille myös  Suomen ”kuuman perunan” ja kansalaistemme ihmettelyn Venäjän rajoituksista maakauppoihin ja epätietoisuuden siitä, mitä jo tehdyille kaupoille tulee tapahtumaan. Toivoin vastavuoroisuusperiaatetta.  Jos kerran venäläiset ostavat Euroopasta kuten Suomesta maata ja kiinteistöjä, niin myös Euroopan kansalaisilla kuten suomalaisilla pitää olla vastavuoroisesti oikeus ostaa maata ja kiinteistöjä Venäjältä. Sain kysymykselleni ymmärtämystä, mutta en  lupausta siitä, että asiaa haluttaisiin käsitellä EU:n ja Venäjän välisissä keskusteluissa.

Olen ymmärtänyt, että Venäjä haluaa pitää varsinkin raja-alueensa maat omistuksessaan. Se on suvereenin valtion oikeus ja täysin ymmärrettävää. Suomen hallituksen tulisi kertoa kansalaisilleen, mikä on Suomen linja omien raja-alueidensa maiden omistukseen. Joskus hiipii mieleen ajatus, että olemmeko sittenkin liian naiiveja .

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to Top