Oikeisto vauhdissa Unkarissa- sananvapaus uhattuna

Mihin Euroopan unionia tarvitaan? Juuri nyt EU:ta tarvitaan sananvapauden puolustamiseen. Unkarin oikeistohallituksen läpiajama ns.  medialaki on käsittämätön yritys loukata eurooppalaisia ydinarvoja kuten ilmaisunvapautta. Unkarissa on muutettu jopa perustuslakia kymmenen kertaa viimeisen puolen vuoden aikana, jotta medialaki saadaan läpi. Sananvapautta loukkaavat lait ovat vaarassa levitä myös muihin maihin. Siksi Euroopan parlamentin ja komission on oltava tiukkana ja tuomita suuntaus.

 Tammikuussa voimaanastunut laki rajoittaa lehdistöä, sähköistä viestintää jopa blogien kirjoittamista. Media saatetaan hallituksen ja yhden puolueen tiukkaan valvontaan sanktioineen. Kaiken lisäksi  Euroopan parlamentissa on paljastunut varsinainen huijausyritys, sillä lain englanninkielinen käännös siloittelee ja oikoo varsinaista lakitekstiä. Onneksi ”petos” on huomattu.

Merkittävät unkarilaiset sanomalehdet ovat protestoineet lakia julkaisemalla lehdissään etusivun -tyhjänä. Kansainväliset journalistijärjestöt ovat tuominneet lain.

Uuden lain myötä Unkariin  perustettu National Media ja Communications Authority  (NMHH) valvoo ja säätää anktioita ja sakkoja lehdistölle. Kaikki neljä uuden bodyn jäsentä on esittetty oikeistopuolue Fidez in toimesta ja parlamentti nimitti heidät 9 vuodeksi. Yhdellä puolueella on siis suora kontrolli koko unkarilaiseen mediakenttään.

Kummallisia asioita tapahtuu Euroopassa. Olen jo useaan kertaan varoitellut äärioikeiston, populismin ja nationalismin noususta.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to Top