Vuoden 2013 erityisteema Euroopan Unionissa on kansalaisvaikuttamisen teemavuosi.Ideana on tuoda yhteistä eurooppalaista politiikkaa lähemmäksi kansalaisia. Tehtävä ei ole helppo, sillä euroopalaisen päätöksenteon monimutkaiset rakenteet ja vieraannuttava kieli todellakin enemmän työntävät kuin vetävät kansalaisia.
Ranskan ja Suomen välinen telakkakiista on viimeisin esimerkki EU:n epäonnistumisesta luoda yhteisiä pelisääntöjä ja jäsenvaltioiden tahdosta noudattaa niitä. Minulla ei ole pienintäkään epäilystä, etteikö Suomen hallitus olisi tehnyt voitavaansa saadakseen tilaukset Suomeen, mutta epäilen Ranskaa reilusta pelistä. Asia on selvitettävä juurta jaksain.
Monimutkaiset rakenteet ja vieraannuttava kieli ovat yksi syy Euroopan Union kehnoon maineeseen.Pahinta on kuitenkin jäsenvaltioiden kasvava halu vetää kotiinpäin. Jäsenmaissa – vähiten Suomessa – onnistumiset kerrotaan kansalaisille omiksi saavutuksiksi, ja epäonnistumiset yhtä uskollisesti EU:n mokiksi.
Kansalaisvaikuttaminen on iso haaste. Aion itse tehdä parhaani kohtaamalla ihmisiä, kuuntelemalla ja keskustelemalla. Mepin vaaalipiirinä on koko maa, joten ihan joka kolkassa en ehdi käydä,mutta onneksi on sosiaalinen media: Facebook,Twitter ,sähköposti ja puhelin.
En muista tarkkaan kuka sanoi – liekö Majakovski: ” Hyvä agitaattori tekee kaatopaikasta matkailukohteen.” EU on kansalaiskeskustelussa kuin kaatopaikka , eikä mustaa tarvitse valkoiseksi väittääkään, mutta koko ilmatilaa ei populisteilla pitäisi antaa.
Telakkakiista antaisi juuri nyt ministerille- muillekin kuin Vapaavuorelle -mahdollisuuden astua esiin ja kertoa näkemyksensä tapahtuneesta. Miten on mahdollista, että Etelä-Korea pystyy pompottamaan koko Eurooppaa?Vastaus sattaisi yllättäen olla: tarvitsemme enemmän eikä vähemmän Eurooppaa.