Intia herättää koko maailman raiskauksia vastaan?

Euroopan parlamentissa ihmisoikeuskysymykset ovat täysistuntoviikolla torstaisin esityslistalla. Nyt keskusteluun nousevat  vuorenvarmasti Intiassa tapahtuneet järkyttävät joukkoraiskaukset. Naisten asema on Intiassa erittäin heikko. Se on varmasti ollut tiedossa jo aiemminkin, mutta viimeaikaiset busseissa tapahtuneet joukkoraiskaukset ovat nostattaneet ilmiön kansainväliseen keskusteluun. Intian pääkaupunkia New Delhiä jo pilkataan ”maailman raiskauspääkaupungiksi”. Väkivallanteot ovat todella syvällä:  sikäläinen ”maan tapa” on, että isillä ja veljillä on oikeus lyödä perheen naisia. Yhtä hirveiltä kuin joukkoraiskaukset, kuulostavat sikäläisten uskonnollisten johtajien ja gurujen perustelut naisten huonolle kohtelulle.

– En tiedä yhtään kunniallista naista, joka on raiskattu, sanoo intialainen guru. Toinen opastaa naisia joukkoraiskauksen uhatessa antautumaan, jotta säilyttäisi henkensä. Näin olisi gurun mukaan tapahtunut joulukuussa, jossa viiden miehen muodostama raiskaajajoukkiomurhasi ja pahoinpiteli 23-vuotiaan opiskelijan.

Intialaiset ovat onneksi ryhtyneet äänekkääseen taistoon raiskauksia vastaan. Ympäri Intiaa on käynnissä valtavia mielenosoituksia ja poliitikkoja vaaditaan vastuuseen. Pääministeri Manmohan Singh on vaatinut uudistuksi mm. kovempia rangaistuksia raiskaajille.Euroopan parlamentti vetoaa  intialaisiin parlamentaarikkoihin, jotta naisiin kohdistuva väkivalta kriminalisoitaisiin nykyistä tiukemmin.

Parin viime vuosikymmenen aikana Intia on edistynyt köyhyyden vähentämisessä.  Toivottavasti tulevaisuudessa Intia keskittyy erityisesti naisten aseman parantamiseen. Vanha intialainen viisaus sanoo, että kun parannat naisen asemaa, silloin liikkuu koti, kylä ja koko maailma. Herättääkä nyt Intia koko maailman raiskauksia vastaan?

Parlamentti kehoittaa EU:n ja jäsenmaiden suurlähetystöjä ottamaan naisten aseman dialogiin Intian viranomaisten kanssa.

 

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to Top