Johtajuutta, pääministeri Katainen!

Suomi onnistuttiin nostamaan Suomen taloushistorian syvimmästä lamasta 90-luvun puolivälissä Paavo Lipposen laajapohjaisen hallituksen avulla.Nyt ehkä vieläkin vakavamman, koko Eurooppaa ravisuttavan talouskriisin oloissa pääministerin pitäisi osoittaa samanlaista johtajuutta, jotta tärkeät uudistukset pystyttäisiin viemään läpi.Pahalta näyttää pääministeri Jyrki Kataisen hallituksen touhut ainakin keskeisessä ja jokaista suomalaista koskevassa SOTE-uudistuksessa.

Tuntuu erikoiselta, että sosiaali- ja terveysasioista vastaavat ministerit uudistuksen loppusuoralla eivät pysty keskustelemaan kuin julkisuuden kautta. Vetovastuussa olevalle ministeri Susanna Huoviselle (sd) on annettava nyt työrauha. Nyt kun monien asiantuntijaryhmien mallit on jo kuopattu, on poliitikkojen vedettävä kokonaislinjat suoriksi eikä alustaa keskustelua uudestaan. Jos uusia malleja ryhdytään pohtimaan uudelleen, koko hanke – ja sen mukana hallitus- uhkaa kaatua.

Suomessa kansalaisten terveyserot ovat kasvaneet, mikä on huono esimerkki hyvinvointivaltion toiminnasta. Osassa maassa tervyeyskeskukset toimivat, osassa Suomea niitä perustellusti kutsutaan arvauskeskuksiksi. Työterveydenhuolto toimii, mutta sekin on karannut kauas alkuperäisestä ideasta, jonka mukaan kaikkein tehokkainta terveydenhoitoa on sairauksien ennaltaehkäisy. Erityisesti eniten terveyspalveluja tarvitsevat ikääntyneet ja usein myös lapsiperheet saavat saavat usein heikointa palvelua.

Terveyspolitiikassa on valtavat jännitteet yksityisen ja julkisen sektorin välillä. Myös raha puhuu. Ministerien on syytä pitää pää kylmänä erilaisten intressien ristitulessa. Pääministerillä on keskeinen vastuu.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to Top