Kauas datapilvet karkaavat

Nyt näyttää todellakin siltä, että datapilvet karkaavat kauas lainsäädännön ja yhteiskuntamoraalin ulottumattomiin. Ei ainoastaan Euroopan mahtipoliitikkoa Angela Merkeliä,vaan myös Suomen ulkoministeriötä on vakoiltu. Verkkovakoilu ja pöyristyttävät tietomurrot ovat arkipäivää.

Poliittinen päätöksenteko on jo onneksi herännyt. Kysymys ei ole suinkaan vain valtiosalaisuuksien hakkeroinnista, vaan myös ihan tavallisten ihmisten tietosuojasta.

Viikko sitten Euroopan parlamentin valiokunnan nelituntisen äänestyksen läpikäynyt tietosuoja-asetus tulee vaikuttamaan kaikkiin yrityksiin ja organisaatioihin, joissa käsitellään henkilötietoja.Koska lähes kaikki tietomme ovat datapilvissä tieoverkkojen takana, koskettaa asetus kaikkia.

Erityisesti verkkokaupan yleistyminen on suuri haaste. Verkkokaupassa käynnistä ei toivottavasti tehdä kuitenkaan liin monimutkaiseksi.

Viranomaisille tulee oikeus antaa tietosuoja- asioiden laiminlyönneistä rangaistuksia.Asetus tuo osaan yrityksistä pakollisen tietosuojavastaavan. Palveluntarjoajan on informoitava vastaisuudessa kuluttajaa suoraan, mutta tässäkin liika voi olla liikaa. Jos informaatiota on liikaa, kuluttaja saattaa hypätä tärkeänkin infon ohi.

Palveluiden Eurooppa tarvitsee paitsi valistuneita kuluttajia myös ja ennenkaikkea toimivia sähköisten palvelujen tarjoajia, jotka toimivat lakien ja sääntöjen mukaisezti

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to Top