Ihmisoikeudet aina ykkössijalla

Pitkän prosessin jälkeen Euroopan parlamentti on antanut hyväksyntänsä EU:n ja Kazakstanin väliselle kumppanuus- ja yhteistyösopimukselle (EPCA) tiistaina 12.12. Strasbourgin täysistunnossa. Toimin yhteistyösopimuksen ja siihen liittyvän parlamentin päätöslauselman esittelijänä. Parlamentti puolsi sopimusta, mutta edellyttää ihmisoikeustilanteen parantamista.

Talouden intressit eivät saa polkea ihmisoikeuksia vaan niiden on kuljettava käsi kädessä. Eurooppa menettää ideansa ja sielunsa, jos muut prioriteetit syrjäyttävät ihmisoikeudet.

Sopimus vahvistaa poliittisen ja taloudellisen yhteistyön syventämisen Keski-Aasian tärkeimmän maan, Kazakstanin kanssa. EU on Kazakstanin suurin investoija ja maa on tärkeä EU:n Keski-Aasia strategian toteuttamisessa. Kazakstan on ensimmäinen Keski-Aasian maa, joka on allekirjoittanut tehostetun kumppanuus- ja yhteistyösopimuksen EU:n kanssa.

Yhteistyö vahvistuu kaupan, energian ja kestävän kehityksen kysymyksissä sekä tiivistyy joukkotuhoaseiden leviämisen sekä terrorismin vastaisessa työssä. Ihmisoikeuskysymyksissä parlamentti edellyttää tuntuvia ja konkreettisia uudistuksia muun muassa sanan- ja kokoontumisvapauden sekä järjestäytymisvapauden tunnustamista ja turvaamista. Oikeusvaltio edellyttää myös riippumatonta oikeuslaitosta. Parlamentti edellyttää, että Kazakstan noudattaa ILO:n sopimuksia ja sallii riippumattoman ammattiyhdistysliikkeen toiminnan sekä turvaa toimittajien ja ammattiyhdistysliikkeen aktivistien vapauden toimia.

Ei ole hyväksyttävää, että rauhanomaisesti maareformia vastaan mieltään osoittavia tuomitaan jopa neljäksi vuodeksi vankilaan. Parlamentti edellyttää, että Maks Bokayev ja Talgat Ayan vapautetaan vankilasta kuten YK:n ihmisoikeusneuvosto on edellyttänyt.

Parlamentti pitää kuitenkin hyvänä aloitettua ihmisoikeusdialogia ja toivoo Kazakstanilta tahtoa varmistaa säännöllinen yhteistyö kansalaisyhteiskunnan edustajien kanssa.

Neuvoston pitää vielä hyväksyä sopimus ennen kuin se voi astua kokonaisuudessaan voimaan.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to Top