Euroopan vaaran vuodet

Eurooppaa uhkaa jälleen äärioikeiston nousun aave. Unkari ja Puola ovat hälyttäviä esimerkkejä. On myös todennäköistä, että Itävallan vaaleissa nousee avoimesti äärioikeistolainen ehdokas seuraavaksi presidentiksi. Kuulemma ns. mukava mies, oikea lasten ystävä.

”Meillä on mahdollisuus kulttuurisen vallankumoukseen”, iloitsevat Unkarin pääministeri Viktor Orban ja Puolan Jaroslaw Kaczynski. Kammottava näköala, sillä tuo vallankumous merkitsisi aitoja ja muureja, naisten oikeuksien heikentämistä, äärioikeistolaisuutta, islamofobiaa sekä rasismia.

Mikä veljeskansaamme Unkariin on oikein mennyt?

Toisen maailmansodan jälkeen valtaisa määrä unkarilaisia pakeni kommunismia muihin Euroopan maihin. Kysymyksessä oli toisen maailmansodan jälkeisen Euroopan suurin pakolaisaalto, kun yli 200 000 unkarilaista käveli Unkarin vuoden 1956 vallankumousta jalkaisin Itävaltaan ja entiseen Jugoslaviaan ja sieltä Yhdysvaltoihin ja Australiaan saakka. Kun nyt ihmiset lähtevät Euroopan naapurustosta sotaa ja kidutuksia pakoon, Unkari sulkee rajansa ja sydämensä.

Valtionpäämiehet ovat sanoissaan vielä maltillisia, mutta rivimiesten mielipiteet kertovat, mistä on kysymys. EPP:n unkarilaismeppi Gyorgy Schöpflin ehdottaa, että Unkarin eteläiselle rajalle pitäisi laittaa sianpäitä estämään muslimipakolaisia tulemasta maahan.

Unkari palkitsi hiljakkoin pääministeri Orbania lähellä olevaa journalistin, joka sanoo romaaneja ”eläimiksi”. Onneksi saman arvostetun palkinnon saaneista taitelijoista ja tiedemiehistä 44 on ilmoittanut palauttavansa saamansa saman palkinnon protestina Zsolt Bayerin palkinnolle.

Myös Unkarin suurimman juutalaisyhteisön johtaja Andras Heisler on palauttanut palkintonsa. Palkittu on ”rasisti, antisemiitti, joka myrkyttää Unkarin”, kirjoittaa Heisler.

Ensi viikolla Euroopan parlamentti keskustelee Strasbourgissa Puolan oikeusvaltiokehityksestä. Koko EU rakentuu oikeusvaltion, demokratian sekä ihmisoikeuksien kunnioittamisen perustalle. Siksi on mahdotonta hyväksyä perusarvojen räikeää loukkausta.

Unkarin suhteen peli on jo menetetty, väittää tutkija Tamas Boros. Euroopassa eletään keskellä vaaran vuosia.

 

 

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to Top