Pessimisteille pettymys – ilmastosopimus etenee

Sanotaan, että pessimistit eivät pety. Pessimistitkin saattavat nyt pettyä, sillä Kiina, USA -kaikkiaan 200 maata ovat jo mukana uudessa ja historiallisessa, ilmastonmuutoksen torjuntaan tähtäävässä sopimuksessa, minkä Euroopan parlamentti ratifioi tiistaina YK:n pääsihteeri Ban Ki-Moonin läsnä ollessa.

Tässä on jälleen esimerkki siitä, kuinka globaalit ongelmat vaativat globaalia politiikkaa ja kuinka vaikeissa asioissa päästään askel askeleelta eteenpäin. Ilmastonmuutoksen torjunta on nyt globaalin politiikan ykkösasia.

Pariisin sopimus allekirjoitettiin viime joulukuussa ja ratifiointiprosessi on edennyt YK:n mittareiden mukaan nopeasti. Nopean prosessin takana on myös USA:n presidentinvaalit. Trump on kieltänyt ilmastonmuutoksen olemassaolon ja uhannut torpata koko sopimuksen vetämällä USA:n pois sopimuksesta.

EU on pitkään ollut ilmastonmuutoksen torjunnan kärkimaita. EU on puskenut ilmastosopua eteenpäin ja asettanut kunnianhimoisia päästöjen vähentämiseen tähtääviä tavoitteita.

EU oli kuitenkin yllättäen joutua ilmastojohtajasta perässähiihtäjäksi ja oli jäämässä edistyneiden maiden klubin ulkopuolelle. Viivähdys johtui osittain siitä, että Puola vaati muilta mailta takuita, ettei sen kivihiilen polttamiseen perustuva talous kärsi EU:n ilmastopolitiikasta.

Olisipa ollut melko noloa, jos sopimus olisi tullut voimaan ilman EU:ta. Nyt alkavat sitten neuvottelut tärkeistä käytännön yksityiskohdista.

Neuvottelut jäsenmaakohtaisista tavoitteista ovat alkamassa EU:ssa. Suomelle vaikeat keskustelut käydään esimerkiksi metsien nieluista ja päästökaupan ulkopuolisten sektoreiden vähennysvelvoitteista.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to Top