Ahneudella on ikävä loppu

-Ymmärrän raivonne. Tämä on tuskallinen, mutta paras mahdollinen ratkaisu, lohdutti Kyproksen presidentti Nikos Anastasiades tv-puheessaan kyproslaisille. Vaikka presidentti vakuutti, että toimet ovat väliaikaisia ja köyhistä pidetään huolta, raivo vain yltyi. Tuskallinen tilanne on myös suomalaisille ja muiden EU-maiden  poliitikoille ja kansalaisille. Vaikka Kypros on Euroopassa kuin Posio Suomessa: kummallakaan ei ole pienuutensa takia dramaattista vaikutusta , ei Euroopan eikä Suomen talouteen, on perusteltua auttaa ja yrittää pitää euroaluetta koossa.

Tunnetusti ahneilla ja ahneudella on ikävä loppu. Näin oli  käymässä Kyprokselle, joka on houkutellut maahansa  korkeilla koroilla Neuvostoliitton jälkeen syntyneen gangsterikapitalismin rahaa. Pääministeri Medvetev arvosteli  päätöksiä, että ” nyt varastetaan kerran varastettua rahaa”.  Jos pääministeri tarkoitti sitä, että  oligarkit ryöstivät siirtymävaiheessa  yhteisen omaisuuden, niin kannanotto  kertoo lähihistorian kirjoituksen  jo alkaneen Venäjällä.

Euroryhmän lääkkeet maistuvat pahalta, mutta niiden tehoon on syytä uskoa. Toinen Kyproksen suurista pankeista ajetaan alas ja sijoittajat ja suurtallettajat joutuvat nielemään kovia tappioita, jotta pankit saadaab vakavaraisiksi ja elinkelpoisiksi. Sosialidemokraattien alusta lähtein korostama sijoittajavastuu toteutuu.

Antiikin tragedioissa oli usein onnellinen loppu.  Tässä taapuksessa ’onnellista’ on se, että sijoittajien vastuu korostuu .Enemmän kuin 100.000 euron suuruisten talletusten tehneiden sijoittajien kärsimät tappiot kasvavat. Hyvä on, että talletussuojan piirissä oleviin alle 100.000 euron talletuksiin ei kohdisteta talletusveroa, kuten ilmeisesti kyproslaiset itse alussa esittivät. Tämä on äärettömän tärkeää. Jo väärät huhut aiheuttivat epävarmuutta. Jos talletussuoja osoittaa murtumisen merkkejä, silloin koko pankkijärjestelmä on  vaarassa. Toimiva pankkijärjestelmä on taas koko markkinatalousjärjestelmän sydämenlyönti.

 Siperian lisäksi eurokriisi opettaa.Euroryhmä on myös aloittaa veroparatiisien ja rahanpesun vastaiset toimet.  Pankkiunioni on syntymässä ja veroparatiisien toimintaan puututaan järeällä otteella-

 

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to Top