Näillä mennään Strasbourgissa

Valtiovarainministeri Jutta Urpilainen arvostelee himoleikkaajia.Aivan oikein. On totta, että liian nopea leikkauspolitiikka erityisesti kriisimaissa on johtanut kierteeseen, jossa työttömyys ja velka kasvaa. Tosin EU:n oman budjetin suhteen Suomi on ollut leikkaaja, ”überhawkish” eli  superhaukka, kuten The Economist asian ilmaisi. Ilmeisesti tästä on Jutta saanut lempinimen Täti Tiukka.Näillä eväillä nyt koko  Eurooppassa mennään  huonompaan suuntaan.Nyt on aika kylvää kasvun ja paremman työllisyyden siemenet. Siitä on kysymys juuri nyt Euroopan parlamentissa Strasbourgissa , jossa parlamentti keskiviikkona äänestää EU:n rahoituskehyksestä vuosille 2014-2020. Euroopan parlamentilla on kolme vaatimusta.

Tärkein on mielestäni vaatimus välitarkastuksesta eli parlamentilla ja komissiolla on oltava oikeus asettaa uusia painopistealueita, kun sekä parlamentti että komissio valitaan ensi vuonna uudestaan. Jäsenvaltioissa on jo nyt tapahtunut poliittisia muutoksia, joissa  ”himoleikkaajat” ovat menettäneet asemiaan. Myös parlamentissa poliittiset voimasuhteet tulevat muuttumaan. Muutoksen tulee aina myös näkyä politiikassa.Kysymys ei ole mistään jakopolitiikasta. Ei todellakaan ole fiksua asettaa talouden tasapainottamista ja kasvupolitiikkaa vastakkain.Molempia tarvitaan, mutta politiikkaa pitää tehdä ajassa, joten juuri nyt on aika reivata suuntaa.

Budjetista on myös  saatava joustava niin, että määrärahoja voidaan käyttää joustavasti uudelleen samoja tavoitteita palveleviin tarkoituksiin. Kolmanneksi parlamentti vaatii avauksia ns. omiin varoihin eli esimerkiksi FTT:n eli transaktioveron toteuttamista. Nyt asiaa viedään eteenpäin. Harmi, ettei Suomi ole mukanaa asiaa suunnittelemassa.

Ihan kohtuullisia vaatimuksia. Strasbourgin istunto on tällä kertaa muutenkin poikkeuksellisen tärkeä. Esillä on ns. ” Two pack” .Tällä esityksellä annetaan komissiolle valtaa tarkastaa euroalueen budjetteja ennakkoon talouden vakauden varmistamiseksi.Parlamentti on lisännyt esitykseen kasvua ja työpaikkoja tukevia sekä koulutusta ja terveydenhoitoa suojelevia toimenpiteitä.

Näillä mennään, kuten Suomessa on nykyään tapana sanoa.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to Top