Valtio ja joulupukki

Näin jouluna tulee aina mieleen parin vuosikymmenen takaiset tapahtumat, jolloin minulla oli ilo ja kunnia  Lipposen 1. halituksen työministerinä toteuttaa Niilo Tarvajärven suuri unelma Joulumaasta Rovaniemelle. Joulupukki ja – muori saivat oman kodin ja pajan. Myös työttömyys saatiin silloisen talouskriisin jälkeen laskuun Suomessa Euroopan nopeinta vauhtia- toisin kuin nyt.

Kun saavuin  Joulumaan avajaisiin, mykistyin. Avustajani Ria katsoi näkymää pitkään ja sanoi: ” This is a crime!” . Tämä on rikos,  hän huudahti pettyneenä. Joulumaan suunnittelijaksi oli palkattu brittikonsultti, joka teki  Joulumaasta  Lapille ja Oikealle Joulupukille  vieraan, amerikkalaistyyppisen tingeltangel-puuhamaan. Kuulemma turistit haluavat niin. Siinä meni avajaispuhe uusiksi ja loppusanoissa yritin kohteliaasti sanoa, että Joulumaata edelleen kehitettäessä toivoisin enemmän Lapin henkeä, aitoutta ja Joulun  voiman lähdettä – luontoa.

Joulumaassa on nyt enemmän Lappia, luontoa ja Joulun henkeä kuin avajaispäivänä. Ja joulupukki asuu Korvatuntunturilla. Joulun alla muistutin tästä meppikollegoitani. Konsensusta rikkoivat valitettavasti tanskalaiset, jotka  sitkeästi väittävät joulupukin asuvan Grönlannissa. Tanskalaiset eivät onneksi saaneet kannatusta, joten äänestystä ei ole tarvittu.

Tämä toinenkin tarina on tosi.

Erään demariperheen pieni  5-vuotias oli tullut siihen dramaattiseen päätelmään, että joulupukkia ei ole olemassa. Viisivuotias oli päätellyt, että missään ei voi olla sellaista tehdasta, joka pystyisi tekemään kaikille maailman lapsille joululahjat. Ja jos olisikin, niin niitä ei voi mitenkään toimittaa kaikille maailman lapsille yhtäaikaa samana iltana, joten joulupukkia ei voi olla olemassa.

Surullinen pikkupoika oli kuitenkin löytänyt ratkaisun: valtio. Jos ihmiset  tykkäävät lahjoista ja joulupukista, niin eikö valtio voisi hoitaa homman, kysyi poika isältään, ex- kansanedustaja Mikko Rönnholmilta (sd). Hyvä idea, Antton!

Ennustacn, että ideallasi on käyttöä lähestyvissä eduskuntavaaleissa.

 

 

 

 

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to Top