Populismi on ooppiumia kansalle

Iloa Hollannin vaaleista ja oikeistopopulismin selkärangan taittumisesta  himmentää sosialidemokraattien kokema suuri vaalitappio. Sosialidemokraateista vasemmalla olevat pärjäsivät paremmin.

Euroopassa on pelätty, että Yhdysvaltoja ravisuttanut Trump-hirmumyrsky saapuu Eurooppaan. Sitä halusi myös Trumpia ihaileva, äärioikeistolainen populisti Gert Wilder. Onneksi virus ei sittenkään taida äityä Euroopassa  epidemiaksi, joskin Ranskan vaalit ovat vielä edessä.

Vaaleissa on aina kysymys – ei menneestä, eikä tästä päivästä, vaan – odotuksista. Ihmisten odotukset tulevaisuudesta ovat nyt pelokkaita eikä syyttä.

Populistit tarttuvat ihmisten pelkoihin. Mielialat monissa maissa vaihtelevat huolestuneisuudesta vihaan. Miksi?

Monet pelkäävät irtisanomisia. Enää eivät ainoastaan työväenluokan ihmiset, vaan  yhä useammat keskiluokkaan kuuluvat. Aikuiset pelkäävät lastensa tulevaisuuden puolesta. Vanhemmat eivät voi enää luvata lapsilleen aiempaa  parempaa tulevaisuutta ehkä ensimmäistä kertaa Euroopan  historiassa.

Digitalisaatio, robotisaatio ja globalisaatio lupaavat paljon, mutta arjessa moni ihminen kokee kuin olisi menettänyt oman elämänsä hallinnan.

Keski-ikäiset ajattelevat pelonsekaisella tunteella vanhuuttaan. Kuka hoitaa ja hoivaa? Monet pelkäävät pienten, vanhutta varten varattujen säästöjensä puolesta, kun säästöt saattavat jopa pienentyä nollakorkojen oloissa. Kaiken lisäksi pankin sijoutusneuvoja saattaa neuvoa kohtalokkaalla tavalla  väärin piensijoittajaa.

Tähän pelkojen maailmaan populisti tarjoaa selitystä ja taikasauvaa.  Maahanmuuttajat ja turvapaikanhakijat ovat syyllisiä. Taikasauvalla muutetaan kaikki. Ja kerralla.

On helppo osoittaa  ongelmia, mutta vaikea etsiä ratkaisuja. Paitsi heilauttamalla taikasauvaa, joka tarjoaa vääriä ratkaisuja.

Nationalismi eli sisäänpäin käpertyminen  ei ole vastaus. Protektionismi ei ole vastaus. Muurien rakentaminen ei ole vastaus. Nostalgia ei ole vastaus. Kansalle  tarjotaan populismin ooppiumia. Marx sanoi, että uskonto on ooppiumia kansalle, Nyt voidaan sanoa, että nostalgia on ooppiumia kansalle.

Oikeistopopulismi on kapitalismin kritiikkiä, johon  maltillinen vasemmisto ei ole pystynyt vastaamaan eikä luomaan omaa yhteiskunnallista tulkintaa kapitalismin kriisistä. Kun sosialidemokraattien toimesta rakennetut  turvatyynyt elämän riskejä vastaan eli hyvinvointivaltio ovat menettäneet kutinsa, jäljelle jää pelko tulevaisuudesta.

Siitä on kysymys oikeisto- ja vasemmistopopulismissa.

Hollannin vaalien suurin opetus taitaa olla, että  varmat päivät ovat yhtä epävarmoja kuin varmat äänestäjät, joita ei enää ole.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to Top