Menetetty mahdollisuus

Euroopan parlamentin täysistuntoviikko on käynnistynyt Strasbourgissa. Tällä viikolla äänestämme ns. lähetettyjä työntekijöitä koskevasta direktiivistä. Siinä on kysymys  jäsenmaasta toiseen lähetettyjen työntekijöiden oikeudesta tulla kohdelluksi tasavertaisesti kohdemaan työntekijöiden kanssa.

Suomeen lähetetyille työntekijöille on jo tähän saakka pitänyt maksaa työehtosoimusten mukaista palkkaa, mutta tiukan valvonnan puuttuessa meilläkin on ns. kahdet työmarkkinat. Aina sillon tällöin paljastuu myös tapauksia, joissa  muualta, varsinkin EU:n ulkopuolelta tulleet työntekijät ovat olleet melkein orjan asemassa.

Tällä hetkellä esimerkiksi  Ranskassa ja monessa muussa jäsenmaassa oman maan duunari saattaa menettää työpaikkansa siksi, että siihen maahan muualta lähetetylle työntekijälle saa maksaa alhaisempaa palkkaa. Se oli muuten yksi seikka, jossa katkeroituneet duunarit kääntyivät koko EU:ta vastaan ja Brexitin kannalle.

Pian voimaanastuva uudistus poistaa epätasa- arvo  palkkauksesta. Reilummat sisämarkkinat voivat lisätä uskoa laajemminkin Euroopan unioniin.

On mielenkiintoista nähdä, ovatko kaikki suomalaismepit  reilujen sisämarkkinoiden kannalla. Uskon niin.

 

Suomi valmistelee parasta aikaa  tulevaa puheenjohtajuuskautta. Yksi asia harmittaa vietävästi.  Sipilän hallitus on päättänyt pitää kaikki ministerikokoukset Helsingissä. Jälleen kerran jätetään käyttämättä erinomainen tilaisuus näyttää Suomen vahvuuksia.

Miksi oikeusministerin tai sisäministeriön kokousta  ei pidettäisi esimerkiksi Imatralla? Meillä olisi erinomainen tilaisuus näyttää, miten rajavalvonta toimii EU:n ja Venäjän rajalla.  Kun Stubb vei ulkoministerikokouksessa Saariselälle, siitä puhutaan vieläkin.

Viime puheenjohtajuuskaudella Paavo Lipposen johdolla vuonna 2006 vieraita kierrätettiin ympäri Suomea 21 eri kaupungissa.  Ei olisi uskonut, että keskustavetoinen hallitus panostaa vain Helsinkiin. Harmittaa tämä menetetty mahdollisuus.

 

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to Top