Samasta työstä sama palkka toteutuu vihdoin

Euroopan parlamentti äänesti tällä viikolla uusista säännöistä, joiden myötä väliaikaisesti toisessa EU-maassa työskentelevät työntekijät eli niin kutsutut lähetetyt työntekijät ovat oikeutettuja samaan palkkaan ja työehtoihin kuin paikalliset työntekijät.

Työlainsäädäntöä kiertävät yritykset eivät enää saa kilpailuetua polkemalla lähetettyjen työntekijöiden palkkoja ja oikeuksia. Esimerkiksi virolaista tai puolalaista rakennusmiestä ei saa enää palkata halvemmalla kuin suomalaista rakennusmiestä. Samasta työstä on vastaisuudessa maksettava sama palkka. Työnantajan pitää myös maksaa matka-, oleskelu- ja asumiskulut eikä niitä saa vähentää työntekijän palkasta.

Vapaa liikkuvuus on EU:n suurimpia saavutuksia, mutta yhteisten työelämää koskevien pelisääntöjen puuttuminen on hiertänyt jäsenmaiden välejä ja lisännyt kritiikkiä EU:ta kohtaan. Vapaan liikkuvuuden periaate ei toimi, jos se asettaa ihmiset eriarvoiseen asemaan.

Uusien sääntöjen myötä EU-maiden halu kilpailla työoloja ja työehtoja heikentämällä vähenee, joka on myös Suomen etu. Toivon, että pitkään jatkuneiden epäkohtien korjaaminen lisää myös kansalaisten luottamusta oikeudenmukaiseen liikkuvuuteen sisämarkkinoilla.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to Top