Euroopan parlamentti äänesti torstaina 13.12. digijättien verotuksesta koskevasta direktiivistä.
Parlamentti kannattaa oikeudenmukaisempaa verojärjestelmää, jossa myös digiyritykset maksaisivat veroa. Tämänhetkisiä verosääntöjä ei ole suunniteltu globaalisti ja virtuaalisesti toimivia yrityksiä varten. Tämä on johtanut siihen, että Euroopan komission arvion mukaan digiyritykset maksavat keskimäärin vain noin 9 % veroa, kun muut yritykset maksavat keskimäärin 23 %.
Tilanne on kestämätön. Digijättien verokikkailu syö valtioiden veropohjaa, vääristää kilpailua, suututtaa ihmisiä ja syö EU:n uskottavuutta.
Parlamentin hyväksymän kannan mukaan, digiyritykset kuten Google, Facebook ja Amazon maksaisivat vastedes väliaikaista 3% veroa liikevaihdostaan, kunnes pysyvämpi verosopimus saadaan aikaan. Verotettavia tuloja olisivat digimainonnasta, välityspalveluna toimimisesta syntyvät tulot, sekä digitaalisilla rajapinnoilla kerätyn datan käsittely, siirto ja myynti sekä digitaalisen sisällön, kuten video-, audio- tai tekstimuotoisen sisällön tai pelien tarjoaminen.
EU-jäsenmaiden hallitukset kuitenkin suhtautuvat uudistukseen nihkeästi. Pienempien jäsenmaiden kuten Suomen hallituksen huolenaiheena on, että suuret jäsenmaat, joilla on isommat markkinat saavat suurimman osan verotuloista. Verotulojen jakokaavasta onkin hyvä käydä lisäkeskustelua, mutta tämä ei kuitenkaan syy vastustaa verojärjestelmän uudistamista oikeudenmukaisemmaksi.