Vuosi sitten pidettyjen Euroopan parlamentin vaalien voittajia olivat äärioikeistolaiset, populistiset ja maahanmuuttovastaiset ryhmät. Äärioikeiston Suuri Suunnitelma vaati vuoden kypsyttelyn: nyt Euroopan parlamentissa aloittaa Ranskan Marine Le Penin johdolla uusi äärioikeistolainen ja maahanmuuttovastainen ryhmä, Europe of Nations and Freedom, ENF. Aatteen lisäksi raha ratkaisi, sillä ryhmä tulee saamaan EU:lta yli 17 miljoonaa euroa EU-vastaiseen työhön.
Uutta ryhmää yhdistää myös Venäjä ja presidentti Putin. Uuden ryhmän mepit nousivat ääneekkäästi protestoimaan ja vastustamaan juuri parlamentissa hyväksyttyä päätöslauselmaa, jossa paheksuttiin Venäjän eurooppalaisille äärioikiestolaisille puolueille suuntaamaa rahoitusta.
Suomalainen media luonnehti uutisissaan uutta ryhmää EU-kriittiseksi. Väärin. Ryhmä ei ole EU-kriittinen, vaan Euroopan unionia vastustava ja sen hajoittamiseen, ei kehittämiseen pyrkivä. Paradoksi sinänsä on pyrkiä johonkin, jota vastustaa henkeen ja vereen. Se on sama, jos Suomen eduskuntaan pyrkisi ryhmä, joka on vastustaa Suomen eduskuntaa! Uusi ryhmä on siis anti-EU tai lievimmillään EU-skeptinen, mutta kriittinen se ei ole. Kriittisyys on hyve, ei tuhovoima.
Suomen perussuomalainen meppi Sampo Terho oli edellisen vaalikauden anti-EU ryhmän, UKIP:n jäsen. Sen puheenjohtaja Nigel Farage syyttää uutta ryhmää ”rasistiseksi ja juutalaisvastaiseksi”. Tosiasia lienee kuitenkin, että Marine Le Pen ei hyväksynyt Nigel Faragea, koska kaksi niin suurta egoa ei mahdu samaan ryhmään. Karismassaan ja retroriikassaan Farage saattaisi päihittää Le Penin.
Timo Soinin johdolla Perussuomalaiset tekivät oivan poliittisen siirron ja siirtyivät vaalien jälkeen lähinnä brittikonservatiiveista muodostuvaan ECR-ryhmään. Myös Tanskan kannatustaan kasvattanut populistipuolue kuuluu samaan ryhmään. Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini totesikin iloisena Tanskana vaalien jälkeen, että perussuomalaiset eivät ole yksin Euroopassa. Eivät ole, mutta sama kaiku on askelten .Suomi ei ole poliittisessa eikä aatteellisessa mielessä mikään erillinen saareke.
Alex Stubb luonnehti hiljakkoin Timo Soinia ”maltilliseksi populistiksi”. Voi olla, että tuleva historiankirjoitus laskee Timo Soinin historialliseksi saavutukseksi, että juuri hän persoonallisudellaan pehmensi ja esti kovanlinjan nationalismin, äärioikeiston sekä rasismin ja muukalaisvihan rantautumisen Suomeen. Vielä ei ole kuitenkaan aika painattaa Kiitos Timo Soini -paitoja.