Historiallinen petos?

Aikoinaan OYS:ssa (Oulun yliopistollisessa sairaalassa) tehtiin työelämän kehittämisprojekti, joka kuului työministerinä käynnistämääni laajaan työelämän kehittämisohjelmaan. Tulos oli OYS:n osalta synkkä: henkilöstön normaalia suuremmat sairaspoissaolot johtuivat työpaikan yleisestä hässäkästä.

Uutta teknikkaa oli tullut ovista ja ikkunoista, eikä koulutukseen ollut aikaa. Lääkärit syyttivät hoitajia ja hoitajat lääkäreitä ,ja kaikki väsyivät.
Siitä on vajaat kymmenen vuotta, mutta hässäkkä taitaa vaivata vieläkin.

Tuottavuuden pitäisi tarkoittaa sitä, että asiat tehtäisiin paremmin:työnjako olisi tehokkaampaa ja johtaminen määrätietoisempaa, mutta valitettavan usein se tarkoittaa sitä, että henkilöstöä vähennetään.
Pelkään, että tähän ansaan mentiin, kun TEHYn tulevat palkankorotukset sidotaan tuottavuuteen. Työntekijät ovat palkankorotuksensa ansainneet, mutta kustannusvastuuta ei saa jättää yksin kunnille. Ilman valtion mukaantuloa tuloksena on henkilöstön vähentäminen.

Kysymyksessä on historiallinen vaalipetos: ensiksi luvataan lisää palkkaa ja henkilökuntaa ja tuloksena on vähemmän käsipareja ja hintsusti rahaa.

Tulee mieleen tapaus, jossa Luonnonsuojeluliitto lähestyi eduskuntaa lakialoitteella suden suojelusta. Eduskunnan myllystä aloite tuli takaisin – tapporahana.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to Top