Vallankumous

Aikalaisen on aina vaikea tunnistaa syviä muutosvirtoja eläessään keskellä niitä. Kun melkein kaikki serkkuni muuttivat 60-ja 70-lukujen taitteessa Ruotsiin, en ymmärtänyt silloin, että kysymys oli maailmanennätysluokkaa tapahtuvasta rakennemuutoksesta.

Kun huomasin 90-luvun alussa Oulun keskustan liikehuoneistojen tyhjentyvän, en heti ymmärtänyt, että tulossa on Euroopan taloushistorian syvin lama.

Mitä nyt tapahtuu? Terveydenhuollon uhkaava lakko ja tehyläisten päättäväisyys ounastelee vallankumousta. Terveydenhuollon rakenteet murtuvat.Kriisi voimistuu.Sen seurauksena terveydenhuollon valtavat markkinat purkautuvat yksityistämiseen. Se ei ole tietoinen päätös, niin vain tulee tapahtumaan.

Naisten palkkaliike voimistuu. Naiset eivät yksinkertaisesti suostu tekemään alkipalkattua työtä. Tämä kaikki tapahtuu yhdessä maailmantalouden heikkenevien näkyjen kanssa.

Suomen politiikan erikoisuus on ajautua kriisiin ja sitten rakenteet korjautuvat kuilun partaalla, hampaat irvessä ikäänkuin siitä vaan. Nyt näin tulee tapahtumaan terveyssektorilla. Ei ihan kunniaksi poliittiselle järjestelmälle.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to Top