Saksalainen ystäväni lähetti viestin ja kysyi, kirjoittiko Suomen media mitään niistä G20:n ympärille järjestetyistä lukuisista seminaareista ja rauhanomaisista mielenosoituksista, joissa vaadittiin inhimillisempää talouspolitiikkaa maailman eriarvoisuuden vähentämiseksi.
Pysähdyin miettimään omaa mielikuvaani Hampurin tapahtumista.
Eipä juuri silmiini osunut tai korviini kantautunut muuta kuin poltettuja autoja, loukkaantuneita poliiseja, väkivaltaa ja kaaosta. Ja tietenkin paheksuntaa muutamaa Hampuriin matkustanutta suomalaista kohtaan.
Käsitykseni tapahtumista olisi pysyvästi vääristynyt, jollen olisi bongannut YleAreenasta Pohjois-Saksassa työskentelevän suomalaispapin Päivi Välikankaan haastattelua tai saanut saksalaisystäväni viestiä.
Toimittaja Samuli Suonpään tekemässä haastattelussa kerrottiin Mustan Blokin anarkiasta, alueen kauppojen ja asukkaiden omaisuuden tuhoamisesta ja kaaoksesta, mutta myös lukuisista filosofien, tiedemiesten, kirkon ja kansalaisjärjestöjen kohtaamisista. Sain kuvan, että G20 ympärille oli rakennettu ainutlaatuisella tavalla vaihtoehtoja etsivän laajan kansalaisyhteiskunnan kokoontuminen.
Viime tammikuussa Davosissa pidetyssä korkean tason talouskokouksessa julkaistussa tutkimuksessa kerrottiin ekonomisteille, talouselämän huipuille ja poliitikoille ihan samoja asioita kuin mitä vaihtoehtoväki pohdiskeli Hampurissa.
Raportissa todettiin, että demokratiaan uskovien joukko on vaarassa vähentyä dramaattisesti, jollei markkinatalous uudistu. Global Risks Report 2017 varoittaa sosiaalisen ja kulttuurisen jaon syvenemisestä. Johtopäätöksenä todetaan, että maailman suurin turvallisuusriski on eriarvoisuuden lisääntyminen.
Eli yhtä poikkeusta lukuun ottamatta media kattasi minulle ja muille niin Saksassa kuin Suomessakin “Post-truth” -mielikuvan Hampurista vuonna 2017. Demokratiaan uskovien joukko on jo valitettavasti vähentynyt, mitä väkivallan kasvu huippukokousten ympärillä todistaa.