Suomea on aikaisemmin ylistetty maailmalla kyvystä toimia yhdessä erityisesti kriisien oloissa. Kehuttu “Nordic Model” kuvaa kansakunnan kykyä toimia samaan suuntaan kriiseissä. Käytännössä se tarkoittaa ennakkoluulotonta yhteistyötä eri puolueiden välillä sekä työmarkkinajärjestöjen rakentavaa roolia.
Viime eduskuntavaalien jälkeen syntyi Suomeen porvarihallitus. Sen keulakuvaksi nousi “erilainen poliitikko”, kempeleläinen Juha Sipilä, luotettavan oloinen ihminen, jonka tehtävänä oli laittaa Suomi kuntoon.
Mitä on tapahtunut? Onko Sipilän karisma ehtynyt vai miksi hallituksen kannatus on vajonnut? Miksi mielikuva vahvasta ja oikeudenmukaisesta johtajasta alkoi murtua?
Kansalaiset todellakin luottivat ja antoivat tukensa vaalivoitajista muodostetulle hallitukselle. Nyt kaikki on toisin. Aika pian Sipilässä alkoikin paljastua piirteitä vanhan (huonon) ajan poliitikosta, joka ryhtyi ajamaan vain oman puolueensa tavoitteita.
Sosiaali-ja terveydenhuollon palvelurakenneuudistuksen eli SOTE:n viime metreillä Keskustalle ei enää ollut tärkeintä ihminen eivätkä palvelut, vaan Keskustan aseman betonoiminen maakunnissa. Olihan se historiallinen hetki ja mahdollisuus saavuttaa puolueen vuosikymmenien tavoite Kokoomuksen katsellessa hölmistyneenä vieressä. Perussuomalaiset taas olivat niin uudesta vallasta juopuneita, että kaikki kävi.
Uskon, että kansalaisten luottamusta erityisesti nakersi myös Sipilän ja Keskustan tuki veronkiertoa helpottavalle hallintarekisterille varsinkin kun tunnettuja “verosuunnitelijoita” löytyi omista ministereistäkin.
Alkiolaisiin sieluihin sattui myös iskut maakuntien verisuoniin eli junaliikenteeseen. Kysymys ei ole tietenkään Juha Sipilästä vaan politiikasta, joka veti Keskustaa monta piirua oikealle Santeri Alkion ajatuksista.
Syylliseksi yritettiin nostaa ay-liike, mutta tuo vanhuuttaan rahiseva argumentti ei enää saavuttanut vastakaikua varsinkin, kun ay-liike esitti oman uskottavan vaihtoehdon.
Karismalla on suuri merkitys politiikassa, mutta vain politiikan sisältö ja arvot kantavat pitkälle.