Haavisto teki onnistuneen Venäjän vierailun

Kuuntelen Eduskunnan keskustelua EU:n elpymispaketista. Valitettavan paljon vanhan kertausta. Liian vähän Euroopan unionia uudistavia elementtejä. Euroopan unioni on poliittinen projekti, jolla on sekä eettinen että oikeudellinen ulottuvuus. Kaikki kolme ulottuvuutta -poliittinen, oikeudellinen ja eettinen -ovat yhtä tärkeitä. Toista ei ole ilman toista eikä kumpaakaan  ilman kolmatta.

Euroopan yhteiset elpymisratkaisut ovat välttämättömiä  koronakriisistä selviämiseksi. Euroopan eettinen ydinsanoma on solidaarisuus. Se tarkoittaa ongelmien ratkaisua yhdessä toimimalla  ja erityisesti vaikeuksissa olevien maiden ja ihmisryhmien auttamista selvitä  vakavasta  kriisistä. Koronakriisi on historiallisen vakava, josta yksikään maa ei yksin selviä.

Ilman yhteistä elvytystä Euroopalla olisi edessään pitkä taantuma.

Mistä EU:n onnistuminen riippuu?  Tärkeintä  on yhteistyö ja ennenkaikkea  pitkän tähtäimen rakentava yhteistyö. Vihreä siirtymä on historiallinen projekti. Se on   elpymisratkaisuissa yksi tärkeä elementti.  EU:n sisäistä kritiikkiä ei pidä välttää – siihen pitää jopa rohkaista,  mutta on muistettava tärkeä ja iso paradigman muutos. Maailma on todellakin kylä. Globaali maailma vaatii globaaleja ratkaisuja ja Suomelle paras tapa vaikuttaa globaaleihin ratkaisuihin on aktiivinen ja rakentava rooli Euroopan unionissa.

Ulkoministeri Pekka Haaviston vierailua Venäjällä on laajasti pidetty onnistuneena. Dialogi EU:n ja Venäjän välillä  oli rakentava.Venäjä varmasti osaisi käyttää  hyväkseen EU:n sisäisiä ristiriitoja. On pidettävä Venäjän kanssa  yllä  jatkuvaa  dialogia aloilla, joissa se toimii kuten esimeriksi arktinen yhteistyö.

Venäjän Vierailulla  Haavisto otti esille esimerkillisesti ja rehellisesti   ihmisoikeuskysymykset. Erityisen tärkeä oli Haaviston toteamus, että Suomi pitää yllä mahdollisuutta hakea Naton jäsenyyttä. Suomi tekee itse ovat turvallisuuspoliittiset ratkaisunsa. Tuo itsestäänselvä lause on aina sanottava ääneen Venäjällä, mutta  myös meille suomalaisille. On se vaan niin raskailla uhrauksilla lunastettu. Haavisto teki onnistuneen Venäjän vierailun.

 

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to Top