EU on huolissaan uskonnollisten vähemmistöjen kohtelusta Venäjällä

Kysyin heinäkuussa EU-komissiolta kirjallisen kysymyksen muodossa uskonnonvapauden ja rauhanomaisten uskonnollisen yhteisöjen asemasta Venäjällä. Kirjalliset kysymykset ovat yksi europarlamentaarikkojen keinoista nostaa tärkeitä asioita keskusteluun. Samalla kysymykset ohjaavat EU-komission toimintaa.

Venäjän lainsäädäntö takaa uskonnonvapauden kaikille kansalaisille, mutta tästä huolimatta Venäjän korkein oikeus on hyväksynyt 20. huhtikuuta 2017 vaatimuksen, jonka mukaan Jehovan todistajien uskonnollinen järjestö tulisi julistaa ääriliikehdinnäksi sekä yhteisön toiminta kieltää ja lakkauttaa, sanoo Jaakonsaari.

Euroopan unionin ulkoasioiden ja turvallisuuspolitiikan korkea edustaja Federica Mogherini toteaa vastauksessaan, että EU on sitoutunut edistämään uskonnon- ja vakaumuksenvapautta kaikille kaikkialla kuuluvana oikeutena tasa-arvon, syrjimättömyyden ja yleismaailmallisuuden periaatteiden mukaisesti. EU seuraa tiiviisti Jehovan todistajien tilannetta Venäjällä. Mogherini on ottanut asian sekä eräitä muita ihmisoikeuskysymyksiä esille tapaamisessaan Venäjän ulkoministerin Sergei Lavrovin kanssa Moskovassa 24. huhtikuuta 2017.

EU on antanut julkilausumat, joissa tuomitaan Jehovan todistajien häirintä ja vainoaminen, Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön (Etyj) pysyvässä neuvostossa 30. maaliskuuta, 27. huhtikuuta  ja 20. heinäkuuta 2017 sekä Euroopan neuvoston ministerineuvostossa 5. huhtikuuta 2017.

EU aikoo jatkossakin kehottaa Venäjän viranomaisia huolehtimaan siitä, että Jehovan todistajat kuten kaikki muutkin uskonnolliset ryhmät voivat rauhassa hyödyntää kokoontumisvapauttaan eikä niitä häiritä. Niille on taattu tämä oikeus Venäjän federaation perustuslaissa. Lisäksi Venäjä on antanut asiasta kansainvälisiä sitoumuksia ja hyväksynyt kansainväliset ihmisoikeusnormit.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to Top